Samstag, 16. März 2019

Isak Ahmeti

Isak Ahmeti

Isak Ahmeti (1946), poet, përkthyes letrar nga gjuha gjermane dhe italiane, studiues i letërsisë, autor i shumë veprave zhanresh të ndryshme, i përfaqësuar në shumë publikime brenda dhe jashtë vendit dhe së fundmi edhe në FJALORIN ENCIKLOPEDIK të ASHA të Kosovës(2018).
Profesor shumëvjeçar në Gjimnazin e Vitisë, ish Kryetar i Komunës së Vitisë (1988-89),anëtar i LSHK, anëtar aktiv i Akademisë Evropiane të Arteve me seli np Paris, laureat i shumë mirënjohjeve, çmimeve dhe diplomave, edhe i Çmimit prestigjioz dhe Diplomës "Ndre Mjeda"  dhe Qendrës së Studimeve Albanologjike në Tiranë(2013) me motivacion "Studiues i letërsisë shqipe, i dalluar për kërkime shkencore rreth jetës dhe veprës së Ndre Mjedës "(Kukël, 23 nëntor 2013).


Poezi nga Isak Ahmeti


DRITA E PËRJETËSUAR

Gjithçka ka
Qielli
Toka
më thonë
Duaje Krijuesin

Ai është Drita
dhe unë
Dritë dua

Dritën
e amshuarDRITË E SË VËRTETES

Zot
Dritë e së Vërtetës
në emër të dashurisë
flake errësirën

Na ndihmo
ta njohim
dashurinë tënde
ShpërblyeseKOHA

Koha
Zot
Vepër e jote
për krijesat e tua

Kohën e bëre
bashkë
me Qiellin
dhe TokënKOHA FLET PËR TY

Koha 
Zoti in
flet për Ty

Do të kalojmë nga kjo jetë
në një kohë tjetër

Ti i bashkon
Qiellin
dhe Tokën

Fjala jote
deri në fund të kohës

Je libër i gjallë
që lexohet
përjetësishtI LUNTUR FALË TEJE

Ti me ke bërë
që të ekzistoj

Jetoj falë teje
Ishe para se unë të jetoja

Zoti im
Shpëtimtari im
nga Ti më vjen gjithë mirëqenia

Falë Teje
jam i lumturGJITHÇKA ME DASHURINË TËNDE

Përmes Hirit tënd
linda dhe u bëra
krijesa jote e dashur

Unë jam dhuratë e jotja
Zoti im

Gjithçka bëre me urtinë tënde
është dritë
që i prin secilit hap timit

Qofsh i lavdëruarJE I PËRSOSUR

Zot
gjithçka bërë
me frymën tënde
është e përsosue

Burimi i dashurisë sate
nuk shtjerrë asbjëherë

Dituria ime
e lindur nga Ti
të përket Ty

në fillim e mbarimTË PËRGJEROHEM ZOTI IM

Në heshtje
kridhem në lutje
e bashkohem me Hirin tënd
e Ti ngrohtësi me fal
dhe vetminë time e zhbën
ankthin tim

Lutja ma qetëson shpirtin
dhe dritë më sjell
të mos e ndal hapin
e shtegtimitNË EMRIN TËND

Në emrin tënd
Zot
ne pagëzohemi

Në emër t'Atit

të Birit
dhe
të Shpirtit të Shenjtë

Ujëvarë 
e dashurisë
dhe e shëlbimit

Zot
ti që
na dhuron jetën
qoftë e plotë lavdia jote
edhe në belbëzinet e mia
poetikeE TASHMJA E GJIHKOHËSHME

Zoti im
Ti je i gjithëkohshëm
që përmes Hirit tënd
gjithëkohësi
shpirtit tonë i dhuron
për të bërë të ngjashëm
me veten

Ti kohën e mat
vetëm me dashuri
dhe dashuri mbjellNUK E DI

Nuk e di se ç'është koha
po e di se
këto fjalë poetike
prush të dashurisë
po i shqiptoj në kohë
në vazhdim të kohës
në ghakim të dritës sate
për ta zhbërë terrin timE KRIJOVE FJALËN

E krijove Fjalën
mrekulli e mrekullive

Thelbi i dashurisë
dritë e mendjes

Fjala
shkëlqim i përjetshëmFJALA

Në fillim ishte Fjala
Fjala ishte tek Zoti
dhe Fjala ishte Zot

Gjithçka u bë nga Ai
nga Ai rodhi jeta
dritë e njerëzve

Fjala
Dritë në errësirë
___
Poezitë janë marrë nga libri i sapo botuar: "Dritë e përjetësuar", me parathënien nga Anton Nikë Berisha.