Mittwoch, 21. Januar 2015

Marin Shpani

Njëri ndër gjeneralët më të shquar të Skënderbeut

Marin Shpani ishte i biri i Brajkos, vëllait të Pjetër Shpanit që kishte vdekur para vitit 1415. Në atë kohë, xhaxhai Pjetër Shpani nuk kishte fëmijë dhe i kishte premtuar se do t’ia linte krejt pasurinë si trashëgimi. Me lindjen e djemëve të tij gjendja ndryshoi, sidoqoftë marrëdhëniet në mes të xhaxhait dhe nipit qenë gjithnjë miqësore. Në luftën e Torviollit kundra Ali Pashës, me 29 qershor 1444, Marin Shpani përmendet si një nga komandantët më trima. Ai komandoi rezervën e këmbësorisë të përbërë nga 1700 luftëtarë. Sipas planit të luftës, forcat e tij dhe te Vrana Kontit do të hynin në veprim atëherë kur ushtria armike të ishte në të thyer e sipër.

Marin Shpani me 1700 këmbësorë dhe Vrana Konti me 1300 kalorës ndodheshin të fshehur në pyllin e Kotjelit, pas kodrës së Karikut. Në kushtet kur ushtria shqiptare ndodhej në vështirësi, Skënderbeu u dha sinjalin për të hyrë në veprim. 


Në vitin 1448, Skënderbeu e la Marinin bashkë me Hamzanë me 5000 ushtarë për të meremetuar e fortifikuar kështjellën e vjetër të Balëzit afër Drishtit, me qëllim që ta kishte si bazë operacionesh. Synimi ishte që përmes kësaj kështjelle t’i mbante venedikasit në gjendje pasigurie të vazhdueshme. Me të mbaruar përgatitjet, vetë Skënderbeu u kthye në rrethimin e Danjës

.
Marini kundërshtoi veprimin e Hamza Kastiotit për të pushtuar me kokën e tij dhe pa lejen e Skënderbeut kalanë e Drishtit., por Hamzai nuk i dëgjoi këshillat e tij.
Pas largimit të Hamza Kastriotit me një pjesë të forcave në rrethimin e Drishtit, u njoftua nga xhaxhai Pjetri që bashkëpunonte me venedikasit se ata do ta sulmonin Drishtin. Dhe duke gjykuar se nuk kishte forca të mjaftueshme, u tërhoq e shkoi me ushtrinë e tij në rrethimin e Danjës.


Marin Shpani ishte luftëtar i shkallës së parë dhe besnik ndaj Atdheut e Skënderbeut. Ra dëshmor në luftën kundër Moisiut, më 20 maj 1465. Barleti shkruan: “ Marin Shpani ishte një nga komandantët më trima të Skënderbeut”.


Portreti i gjeneralit Marin Shpani është realizuar nga piktori Pjetër Marku.

Përgatiti: Nikollë Loka

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen