Sonntag, 7. September 2014

Kryeministrat e shtetit shqiptar (IV)

Më jetëshkurtëri ishte Qazim Koçuli, më i moshuari Turhan Pashë Përmeti, më i riu Ahmet Zogu, kurse më i gjati (deri më tash) është Edi Rama!

 
27 VJET, REKORDI GUINNES NË DETYRË
Kryeministri më jetëgjatë në detyrë është Mehmet Shehu. Me 27 vjet në detyrë Shehu është rekdordmeni në historinë e shtetit shqiptar por edhe në botë. Një rekord që pak gjasa ka që të thyhet. Pas Shehut kryeministri i dytë më jetëgjatë është Enver Hoxha me 10 vjet, Adil Çarçani me 9 vjet dhe Sali Berisha me 8 vjet.
 
KRYEMINISTËR 8 VJET, REKORDMEN PAS ‘90
Sali Berisha është i katërti kryeministër më jetëgjatë në detyrë mes 33 kryeministrave të shtetit shqiptar. Por Berisha është rekordmeni më jetëgjatë në detyrë pas vitit 1990. Me 8 vite ai lë pas Aleksandër Meksin me 5 vjet, Fatos Nanon me 4.5 vjet dhe Ilir Metën me 2 vjet.
 
NJË DITË KRYEMINISTËR
Kryeministri me jetëshkrurtër në detyrë është Qazim Koculi. Ai qendroi kryeministër një ditë, ose më saktë 12 orë, nga mëngjesi deri në mbrëmje. Pas tij vjen Hasan Prishtina me 5 ditë kryeministër, Idhomeno Kosturi me 12 ditë.
 
27 VJEÇ KRYEMINISTËR
Ahmet Zogu është kryeministri në detyrë në moshën më të vogël. Ai ishte 27 vjeç e 67 ditë kur mori detyrën në 2 dhjetor të vitit 1922.
 
81 VJEÇ KRYEMINISTËR
Turhan Pashë Përmeti ishte 81 vjeç kur e la detyrën në janar të vitit 1920, duke mbajtur edhe rekordin e kryeministri shqiptar në moshën më të madhe në detyrë. Pas tij është Pandeli Evangjeli I cili ishte 76 vjeç kur la detyrën e kryeministrit ne vitin 1935.
 
DY METER KRYEMINISTËR
Edi Rama është kryeministri më i gjatë në historinë e kryeministrave të shtetit shqiptar. Dy metra i lartë, Rama kishte privilegjin ta nisë me rekord detyrën.

Kryeministrat e shtetit shqiptar (III)

Tetë kryeministra
te shtetit shqiptarë,
varret jasht atdheut!
 
 
 
TURHAN PASHË PËRMETI
Lindi: 1839
Vendi i lindjës: Përmet
Vdiq: 18 shkurt 1927
Vendi i vdekjes: Neuylli, Francë
Vendi i varrit: Romë, Itali
 
 
ESAD PASHE TOPTANI
Lindi: 1863
Vendi i lindjës: Tiranë
Vdiq: 13 qershor 1920, në atentat
Vendi i vdekjes: Paris, Francë
Vendi i varrit: Parcela serbe, Paris, Franë
 
 
FAN NOLI
Kryeminister, Ministër i Jashtëm, deputet, shkrimtar, botues, përkthyes
Lindi: 6 janar 1882
Vendi i lindjës: Ibrik,Tepe, Turqi
Vdiq: 13 mars 1965
Vendi i vdekjes: Selanikboston, SHBA
Vendi i varrit: Boston, SHBA
 
 
MEHDI FRASHERI
Kryeministë, Minister i Brendshëm, firmëtar i Aktit të Pavarësisë, deputet,
ambasador në Lidhjen e Kombeve etj.
Lindi: 1874
Vendi i lindjës: Frashër, Përmet
Vdiq: 25 maj 1963
Vendi i vdekjes: Romë, Itali
Vendi i varrit: Romë, Itali
 
 
REXHEP MITROVICA
Firmëtar i Aktit të Pavarësisë
Lindi: 1888
Vendi i lindjës: Mitrovicë
Vdiq: 21 maj 1967
Vendi i vdekjes: Stamboll, Turqi
Vendi i varrit: Romë, Itali
 
 
SHEFQET VERLACI
Lindi: 15 dhjetor 1877
Vendi i lindjës: Elbasan
Vdiq: 21 qershor 1946
Vendi i vdekjes: Zyrih, Zvicër
Vendi i varrit: Romë, Romë
 
 
EQREM BEJ LIBOHOVA
Kryeministër, Minister i Brendshëm
Lindi: 28 shkurt 1882
Vendi i lindjës: Libohovë
Vdiq: 1948
Vendi i vdekjes: Romë, Itali
Vendi i varrit: Romë, Itali. Varri i është zhdukur
 
 
FIQRI DINE
Lindi: 1887
Vendi i lindjës: Dibrae Madhe, Maqedoni
Vdiq: 26 nëntor 1960
Vendi i vdekjes: Bruksel, Belgjikë
Vendi i varrit: Bruksel, Belgjikë