Freitag, 12. Juli 2013

Jeton Kelmendi

Jeton Kelmendi, poet,dramaturg dhe publicist, lindi më 1978 në Pejë.
Shkollën fillore dhe të mesmen i kreu në vendlindje, ndërsa studimet për Komunikim Masiv në Prishtinë, kurse studimet post-diplomike në ULB- Universitetin e Brukselit (Politikat ndërkombëtare dhe çështjet e sigurisë). Vite me radhë shkroi dhe botoi poezi, prozë, ese dhe tregime. Është bashkëpunëtor i shumë medieve, shqiptare e të huaja, ku trajton çështjet të ndryshme kulturore dhe politike, sidomos që kanë të bëjnë me raportet ndërkombëtare. Si emër Jeton Kelmendi u bë i njohur për lexuesin në Kosovë me përmbledhjen e parë me poezi “Shekulli i premtimeve”, të botuar më 1999. Në vijim botoi edhe një serë librash të tjera. Poezitë e tij u përkthyen në më shumë se 22 gjuhë të huaja, u botuan në disa antologji ndërkombëtare. Është njëri nder poetet më të përkthyer shqiptar. Ai është përfaqësues i denjë i poezisë moderne shqiptare është thënë nga kritika letrare. Kelmendi është anëtar i disa klubeve ndërkombëtare të poetëve dhe bashkëpunon me disa revista letrare e kulturore, sidomos në gjuhët angleze, franceze dhe rumune. Qenësia e punës së tij në fushën e artit letrar është kujdesi që i kushton të shprehurit poetik, shtjellimit modern të tekstit dhe thellësisë së mesazhit. Në krijimtarinë e tij veçohet sidomos lirika e dashurisë dhe vargu eliptik i ndërthurur me metafora dhe simbole artistike. Është veteran i luftës që bëri UÇK-ja më 1998 -1999. Ka marrë shumë mirënjohje dhe çmime ndërkombëtare dhe kombëtare.  Aktualisht punon dhe jeton në Bruksel.

Tituj të veprave:
 • Shekulli i Premtimeve, 1999, poezi
 • Përtej Heshtjes, 2002, poezi
 • Në qoftë mesditë, 2004, poezi
 • Më fal pak Atdhe, 2005, poezi
 • Ku shkojnë ardhjet, 2007, poezi
 • Zonja Fjalë, 2007, dramë
 • Erdhe për gjurmë të erës,2008, poezi
 • Koha kur të ketë kohë,2009, poezi
 • Rrugëtimi i mendimeve,2010, poezi
 • EU mission in Kosova after its Independence, 2010, SHBA
 • Misionet NATO-s dhe BE-së, kooperuese apo konkurruese 2012 politikë SHBA
 • Kohë e keqe për dijen 2012, publicistikë
 •      
  Libra në gjuhë tjera
 • Ce mult s-au rãrit scrisorile / Sa fortë janë rralluar letrat, antologji personale në gjuhën  rumune, 2008,
 • Breath / Fryma, botuar në Indi, 2009.
 • Dame parol/drama; botuar në Francë, 2011
 • COMME LE COMMENCEMENT EST SILENCIEUX /(Ku fillon heshtja), poezi; Paris, Francë, 2011
 • ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΡΧΟΜΟΙ/ (Ku shkojnë ardhjet), poezi, Greqi, 2010
 • Wie wollen /(Si me dashtë), poezi, Gjermani, 2011
 • Nasil sevmeli /(Si me dashtë) poezi, Turqi, 2011
 • A Palavra Evitou o Silêncio/(Fjala kapërcen heshtjen) 2009, Brazil
 • How to reach yourself/(Si ta takosh vetveten), poezi, SHBA, 2010
 • Frau wort  (Zonja Fjalë) Dramë Gjemani 2012
 • "فواصل للحذف " (Tri eliptikat) Poezi Egjipt 2012
 • НА ВЕРХІВ’Ї ЧАСУ (Në krye të kohës) Poezi Ukrainë 2012
 • в зените времени истлевшего (Një varg maje kohës që iku) Poezi Rusi 2013
 • 34首封面 (34 poezi- poemus) poezi Kinë 2013


 • Poezi nga Jeton Kelmendi

  ZONJA FJALË E ZOTËRI MENDIM

  1

  Kam fol pak
  Ndryshe
  Tepër ngadhënjyeshëm
  Zonjushe
  Por them
  S’ma merr për të madhe
  Fundja fjalët e një poeti
  Janë
  Dhe ti e dinë se lejohet
  Mendimet e veshura me i zhvesh
  Cipë cullak
  E të zhveshurat
  Me i veshë me kostume të qejfit tëm

  Ose
  Nëse për ty ka mjaftuar
  Të them të dua
  Atë që ja thotë gjithkush
  Gjithkujt
  Edhe burri gruas vetë
  Zonjushe
  Unë kam krejt tjetër mendim

  2

  Sikur
  Mendimi s’ka vlerë pa fjalën
  Apo fjala
  Ç’thotë pa e lodhur mendjen
  Shpirt njeriu
  Ti je zonja fjalë
  E unë zotëri mendim

  Krejt kështu i kam pa
  Vetën me ty e ty me mua
  Bile
  Edhe këtë formulë dashurie
  Gjithandej
  Nëse ka mbet ku pas
  Modernizimit

  Prandaj
  Zonja fjalë je e bukur
  Kur zotëri mendimi
  Ta jep bukurinë

  3

  E hë de
  Duhet m’u pajtua se
  Heshtja
  Na vëzhgon ankthshëm
  Çka po bëhet me ne

  Po nejse ma
  Zonja fjalë
  Dua me të puth tash
  Veç një herë
  Se e dyta e treta
  Nuk e di si vijnë

  Liria le të rrojë e lirë

  Edhe fjala
  Edhe mendja
  Le të flasin çka
  Të duan
  Unë
  Tani dua puthjen e parë


  MONALIZA

  Ajo është gjallë heshtë
  Hijeshim
  Me shpirtin e qetë
  Ruan një ofshamë jetike
  Për të mistershmen

  Rrinë përmotshëm bri
  Murit e i shikon njerëzit
  Në fytyrë
  Pa u folur

  E se len as pa u fol

  Pa ritet e zemrës rrah
  Në zemrat tjera
  Merr me vete
  Pikën tonë të syve

  Bash
  Ajo është femra
  Që i kaloj krejt kënaqësitë
  Se të hynë në sy
  E të jep
  Kënaqësi

  Verë 2006, Paris


  AMORFE

  Asgjë për gjithçka apo gjithçka për asgjë

  Matanë vetës aman
  Kur i doli fjalës
  Shpirti
  Pse lejon zoti i saj

  Enigmën e Pegasit të dritës
  E preku hëna e vetmisë
  Me hapin tjetër shkel
  Të nesërmen
  Bukës e ujit s’ka mbetur m’u besua
  Etja as uria

  Në fushën e një fjale
  Atdhe
  Sa kushi kulloti e piu
  Pse lejon zoti i tyre

  Në muret e durimit
  Sa heshtja u përplas
  Neveria na çmendi për ty nostalgji
  Të sotmen për nesër e lamë
  Edhe ne
  Pse ma lejon zoti ynë

  Gjithçkaje s’po të them asgjë
  Ke me pa kur të dalim
  Në anën tjetër


  FJALA KAPËRCEU HESHTJEN

  Dje jam mësue
  Me heshtë
  Me folë pak
  Jam mbush frymë t' idhnimit
  Zonave të këputuna
  Syve tu
  Kaherë kam nis me ardh
  P’ej teje
  Me t' folë heshtun
  Me t' kallxue
  Për ty e
  Për veti
  Dje jam hamendun
  Me t’thanë
  Se je
  Buka e vargjeve
  Uji i fjalës
  Unë për ty
  Kanga më e këndueme
  Prej motit
  Dje kam dashtë me heshtë
  Me folë pak
  Me u ba hije
  Me ta zanë dritën e diellit
  Kam dashtë
  Me i kapërcye
  Vakitë
  E krejtë njerëzimit
  Dje kam pa
  Si mundem
  Me u gjetë
  Ma p’ej teje
  Heret a vonë
  Dje
  Jam mundue
  M'u gëzue ma së shumti.

  maj 2005, Prishtinë


  UDHËPËRSHKRIM

  Aty nis e perënduar heshtja
  Si në gjysmë të natës e shtuna
  E diela e fjala e dhënë
  Presin me u pa me ne
  Gjithçka perëndoi dje
  Dikujt i ra harrimi
  Lirika e këngës, as zëri i Lahutës
  Nuk dëgjohet më në kullën e gurit
  Moti bënë
  Si në më të madhin dimër
  Aty nis perënduar edhe stina
  Këto janë ditët tona
  Rrjedha e kohës lirikë dashurie
  Dhunti e Zotit
  Nuk ndërrohet vargu
  Se ka gjak fjala
  Ka hyrë në lojën
  Që luhet rrallë
  Luhet pastaj plaket bukur

  13 shkutrt 2004


  NËN HIJEN E KUJTIMIT

  Të kisha thënë diçka të harruar
  Atë që s’të kujtohet as nesër
  Harrimi bëhet gjithnjë e më i vjetër
  Atëherë kur rrugëton heshtja
  Te lisi i tharë prej diellit
  po të pres
  në radhë me vargun
  e varur në cikol të mallit
  Aty pritet vetëm e dashura
  e unë u ula me pushua
  M’u shterë vjeshta ose ra drita
  Provova me t’ thënë diçka

  Qershor, 2004

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten