Freitag, 7. Juni 2013

Këshillat e Fan Nolit

Nga Arben Llalla
 
Fan S. Noli ky atdhetar me ndërgjegje të lartë qytetare politike dhe demokrat i shquar, reformator i kishës, gojëtar, udhëheqës politik, kompozitor i cili luftoi për Shqipërinë larg saj zotëronte rreth 12 gjuhë të huaja. Duke bërë të flasin në shqip Shekspiri, Gëte, Hygoi, Ibseni, Servantresi etj. Noli kur ishte i vogël ka patur bindjen në vetveten e tij se do të bëhej njeri i madh. Shokëve të tij ai u mburrej se do të bëhej mbret.
Kur kam jetuar dhe punuar për disa vite në Selanik u njoha edhe me kushërirën e tij që quhej Maria Kutulidhi. Mëma e saj ishte kushërirë e parë e Nolit. Zonja Maria më ka treguar kujtimet e saja për fshatin Tiqero, për shqiptarët se si u shpërngulën nga Ibrik-Tepe dhe erdhën në Tiqero. Tiqero është një Bashki në Greqi, kufi me Turqinë dhe kjo Bashki banohet me shumicë nga grekë me origjinë shqiptare. Kushërira e Nolit, Maria Kutulidhi më ka folur për historitë e Fan Nolit që i kishte treguar mëma e saj. Një herë kur Fan Noli nuk dëshironte të shkonte në shkollë gjyshja e tij e futi në thes duke e mbajtur në krah dhe e dërgoi në shkollë. Më tregoi për zënkën e Nolit me të atin e tij dhe që nuk folëm më me njëri-tjetrin.
Gjatë disa kërkimeve të mia për Fan Nolin në Greqi gjeta edhe këto thënie të t’ia që i ka shkruar kur ka jetuar për disa vite në Gjermani pas largimit me dhunë nga Shqipëria. I zgjodha këto fjalë për botim me rastin e 45 vjetorit të vdekjes së udhëheqësit shpirtëror të shqiptarëve Fan S.Noli i cili emrin e vërtetë e kishte Theofan Mavromati, por ai vendosi për mbiemër, emrin e gjyshit të tij Noli. Kështu u quajt gjithmonë Fan Stilian Noli.
 
 
 
ZGJIDH E MERR
 
1
A të duhen luftëtarë
Dhe arratinë armiku ta marrë
A do botës ti vesh zjarrë?
Merr nja dhjetë Kosovarë.
 
2
A do të urtë njerëzit të rrinë
Në komandë të kesh ushtrinë
Në udut të vesh njerëzinë
Merr të gjithë Labërinë.
 
3
A do trima e sejmenë
Kapardisur kudo venë
Gjumë pa i zënë mos flenë
Për tre Mirditor bëj benë.
 
 
4
Do për punë një Korçar
I ke bujq dhe ustallarë
Me gra bashkë të hapin varre
Krahë e kokë s’kanë të sharë.
 
5
A të duhen gënjeshtarë
Matrapaz e kokë tharë
Rrërën ta shesin për farë
Merr Krutanë i je i larë.
 
6
Po qefllinj a të duhen
Që me zonjat dinë të kruhen
Zonja që pjellin çdo vit
Elbasani veç i rrit.
 
7
Me dy këmbë do hajvanë
Budallenj me din pa anë
Ku ti futesh të venë
Dil shëtit gjithë Myzeqenë
 
8
A do të ruash florinë
Katandinë dhe shtëpinë
Me dy qofte mbushur tepsinë
Na e merr Gjirokastrinë
 
9
Do të kesh e të bësh qejf
Sofrën shtruar si për mbret
Pastërtore e për yzmet
Të tillë gjen veç në Përmet.
 
10
A do ministra Kolonjarë
Se mbahen burra me mend
Duan kudo të jenë të parë
Në mexhelis e në Kuvend
 
11
Hall i madh me Skrapallinë
Ka rrezik të hash dhe dru
Dy ministra le të rrinë
Se na duhen dhe pa tru
 
12
O i gjorë mos harro Vlorën
Se ky faj lahet me gjak
Veç nishanet dhe shiritat
Kësaj pune i venë kapak.
 
 
Fan Stilian NOLI
Berlin 1926.

Nga zemrashqiptare.net

Keine Kommentare:

Kommentar posten