Samstag, 8. Juni 2013

Miradije Ramiqi

Miradije Ramiqi lindi më 11.9.1953, në Pozheran të Vitisë, ku kreu filloren, kurse normalen në Ferizaj e Gjilan më 1972. 1974-1978 Akademinë e arteve (dega e pikturës), e kreu në klasë të prof. Rexhep Ferri dhe të prof. Muslim Mulliqi në Prishtinë. Gjatë studimeve më 1974-1978 ishte anëtare e Pleqësisë së Fakultetit, njëherësh edhe anëtare e Senatit të Universiteti të Prishtinës, përfaqësuese e studentëve të Akademisë së Arteve. Kurse në janar të vitit 1978 mori pjesë në "Takimet e Universiteteve të Jugosllavisë" në Malinska-Kërka, e cila përfaqësoi studentët e Universitetit të Prishtinës me paraqitjen e saj dinjitoze. 1979 Ka bërë specializimin ( 3) mujor në Francë-Paris, në artet figurative, financuar nga; Bashkësia Krahinore për Punë Shkencore e Kosovës, dhe ishte realizuese e suksesshme e projektit. 1995-1997 Kreu studimet pasuniversitare te prof. Muslim Mulliqi, në Prishtinë dhe mbrojti Temën e Magjistrarurës me titull "Arti në udhëtim rreth rikuptimësisë së tij". Punon; Profesor në Fakultetin e Arteve në Universitetin e Prishtinës. Jeton në Prishtinë.


Ekspozitat KOLEKTIVE:

 • 2008 Galer. e Arteve “Flaka e Janarut” Gjilan
 • 2007 Galer. Qendra e kultures, nentor Mitrovice
 • 2007 Galer. Nacion.” Cifte Hamam”Ekspoz.Mbarekombetare-Ditet e kultures
 • shqiptare ne Maqedoni , nentor Shkup-Gostivar
  • 2007 Muzeu i Kosoves- ” Rrugët e lirise ” SHAFK, mars Prishtinë
  • 2007 Galeria e Arteve ” Flaka e Janarit ” Gjilan
  • 2006 Galeria e Arteve te Kosovës, Ekspozita ” Çmimi Muslim Mulliqi-2006 ”
  Prishtinë
  • 2006 Galeria ” Çifte Amam ”, ( nentor ) me rastin e vendosjes së Shtatores se Skënderbeut Shkup
  • 2006 Galeria e Arteve e Kosoves, ” Salloni i nëntorit” Prishtinë
  • 2006 Kolonia e artistëve ” Festina ” Therandë
  • 2006 Muzeu i Kosovës, ”Dita e Prishtinës” ,qershorë Prishtinë
  • 2006 Galeria e Arteve, "Flaka e Janarit" Gjilan
  • 2005 Galeri d’Art Patenier, ekspozitë e artistëve shqiptarë, 9 deri 28 dhjetor
  Namyr - Belgjikë
  • 2005 Galeria e Arteve e Kosovës "28 Nëntori - Festa e Flamurit", SHAFK
  Prishtinë
  • 2005 Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë, Ekspozita internacionale
  "Skënderbeu strateg e luftar", Çifte Amam - Shkup
  • 2005 Galeria Arteve e Kosovës, Ekspozita Internacionale "Skënderbeu –
  strateg e luftëtar" - Prishtinë
  • 2005 Akademia Europiane e Arteve 35o Sallon “Concours Internationa “ Bruksel
  • 2005 Galeria "QAFA" e Ministrisë së Kulturës "Dita e Prishtinës" SHAFK –
  Prishtinë
  • 2005 Ekspozita “Konkurs Internacional në 70-vjetorin e vdekjes
  së Aleksandër Mojsiu”, Llugano
  • 2005 Muzeu i Kosovës "8 Mars" Prishtinë
  • 2004 Galeri "ARSENAL", Universiteti Notre Dam de la Paix Namyr - Belgjikë
  • 2004 Akademia Evropiane e Arteve 34o Sallon “Concours International” Bruksel
  • 2004 Shtëpia e Kulturës, "Mitingu i Poezisë" Gjakovë
  • 2004 Galeri "HIBIYA", Ekspozitë Internacionale për Paqe Japoni
  • 2003 Shtëpia për aktivitete rinore "FESTARI" Therandë
  • 2003 Shtëpia e Kulturës e qytetit të Shkodrës Shkodër
  • 2003 Galeri "ARTITUDE", Ekspozitë Internacionale për Paqe Paris
  • 2002 Galeri "CLAE" Luxemburg
  • 2002 Galeria e Arteve të Kosovës, Ekspozita "Dita e Prishtinës" (SHAFK) Prishtinë
  • 2002 Galeria e Arteve të Kosovës, Ekspozita "Portreti" Prishtinë
  • 2002 Teatri Kombëtar, "Kohët e paharruara", Prishtinë
  • 2001 Shtëpia Popullore në Ronneby Suedi
  • 2001 Shtëpia e Kulturës në Hassleholm Suedi
  • 2001 Shtëpia e Popullit në Alvesta, Ekspozitë e Artistëve nga Kosova - Suedi
  • 2001 Galeri- kafe "KOHA", Qendra për Kultivimin e Artit Figurativ (QKAF) "Studio&Plejada", Prishtinë
  • 2001 Galeri Pallati i Rinisë, Ekspozitë e Qershorit "Dita e Prishtinës", Prishtinë
  • 2001 Teatri Kombëtar, "Për fëmijët bonjakë dhe invalidët e luftës" (Eksozitë shitëse) Prishtinë
  • 2000 Galeri-kafe "KOHA", Pamor Art "DARDANËT" Prishtinë
  • 2000 Teatri Kombëtarë "8 Mars" Prishtinë
  • 1998 Galeri Pallati i Rinisë "Salloni i nëntorit" (SHAFK) Prishtinë
  • 1992-2005 Ekspozita tradicionale "Flaka e Janarit" Gjilan
  • 1998 Galeri "EUROPA"- Ekspozitë mbarëkombëtare Gostivarë - Maqedoni
  • 1997 Galeri "Hani i dy Robertëve" - Salloni i Nëntorit" (SHAFK) Prishtine


  Çmime për pikturë:

 • 2006 Mirenjohje dhe Medalje të Argjendë në konkursin internacional të ” Sallonin e 36-të të Akademisë Evropiane të Arteve ” në Bruksel 2006 Çmimi blerës i galerisë ”Flaka e Janarit” , Gjilan
 • 2005 Medalje të Argjendë kombëtare në konkursin internacional në ” Sallonin e 35-të të Akademisë Evropiane të Arteve" në Bruksel 2004 Mirënjohje dhe Medalje të Argjendë në konkursin internacional të "Sallonin e 34-të të Akademisë Evropiane të Arteve" në Bruksel Është anëtare e rregullt e:
 • Shoqatës së Artistëve Figurativë dhe Aplikativë të Kosovës Akademisë Evropiane të Arteve në Bruksel dhe eLidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës (anëtare e Kryesisë) Përveç veprimtarisë në krijimtarinë e kulturës figurative, qysh në moshë të re është marrë edhe me aktivitete dhe krijime të fushave të tjera. Që nga vitet ‘70 është prezente me shkrime poetike, tregime, ese etj. në periodikun tonë: në Fjala, Zëri i rinisë, Jeta e re, Sfinga, Lemba e Ulqinit etj., si dhe në të përditshmen prestigjioze, gazetën Rilindja. Po ashtu është e përfshirë edhe në antologji të shumta në gjuhën shqipe dhe në gjuhë të huaja.
  • 2007 Antologji e perkthyer ne gjuhen rumune Shpirt i përflakur, Bukuresht
  • 2000 Boton vëllimin e tretë poetik Pëshpërim mbretërie, "Rozafa”,Prishtinë
  • 1990 Boton vëllimin e dytë me poezi Shi në pasqyrë, “Rilindja”, Prishtinë
  • 1981 Boton vëllimin e parë poetik Drithërimë ngjyrash, “Rilindja”, Prishtinë


  Çmimet për poezi:
  • 2007 Çmimi i tretë në ”Flakadan i Karadakut” LSHK në Viti
  • 2006 Çmimi i tretë në ”Sofra Poetike” Ymer Elshani në Drenicë
  • 2004 Çmimi i dytë në ” Flakadan i Karadakut ” LSHK, Viti
  • 2001 Çmimi i tretë në "Ditët e Nënës Terezë" të SHSHK, Prishtinë
  • 2000 Çmimi i parë në "Takimet e poeteshave" i SHSHK-së në Vushtrri
  • 2000 Çmimi i parë i "Flakës së Janarit” – “Flaka e Lirisë" në Gjilan
  Vushtrri:
  • 1986 Çmimi i parë në "Takimet e poeteshave" i SHSHK-së në Vushtrri

  Miradije RAMIQI

  TRIPTIK POETIK

  1. URIA ARTISTIKE

  Çdo njëzete e katër orë
  Ndjejmë uri
  Hamë Gjuhë
  Lëpijmë Buzë
  Puthim Sy
  Kafshojmë Veshë
  Ngopemi dashuri
  Kështu
  Pak nga pak
  Ikim nga vetvetja
  Mbyllemi në kornizë
  Pak fare pak bëjmë
  Vetvrasje Artistike


   
  2. KOHË (DHE) DHEMBJE E BUKUR NË SHI

  Më dhemb deri në Iliri
  Kur jam largë e afër teje
  Derisa Ti ik në turmën ecejake
  Në majë gishtash ndalur
  Në pëlhurë t’i zë të gjitha ikjet
  Bukuria shndërrohet ne pikturë
  Aty krijohet ëndrra e dhembjes

  Brenda një kohe në fytyren time
  Përzihen pikat e shiut dhe loti

  Me siguri më dhemb
  Me mallin për ty
  Edhe me një Mbretëri
  Kur Ti s’ishe aty
  Një ditë të bukur
  Me shi e pa shi
  Në pasqyrë takohen
  Shi e dhembje e bukur
   
  3. STINËT E MËKATIT

  Ti nuk u ktheve
  Nuk më fale në pranverë
  Mëkati më shpërlau
  Nëpër gurët e rrufeve
  Më kot më veshe me fustan malli
  Në vend teje pranvera stoli
  Një kurorë lulesh ma solli

  Në ecjen tënde
  Nuk më fale as në verë
  Kallinjtë m’i mbështollën flokët
  Dielli tinëzisht u fsheh në ta
  Sërish ëndërrova mëkatin e parë
  Një copë gjelbrim t’a arrnova
  Në ecjen tënde deri te unë pikturë

  Si nuk u njohëm
  Në vjeshtë arrita pak para teje
  Ti megjithate nuk më fale
  Si nuk u njohëm as në këtë vjeshtë
  Mëkati t’u lulëzua në fytyrë

  U struke në hijen e germave

  Një ditë dimri më zure në pritje
  Barin e thatë e njomi loti im
  U struka në hijen e germave
  Më mbylle në një mallëngjim

  Refreni
  Ti asnjë stinë nuk ma fale
  Unë dola sërish me fustan të njëjtë
  Si në katër stinët e tjera
  T’i mbledhë ëndrrat e kuqërremta
  Që më harruan
  Për të arritur deri te Ti
   
  4. RILINDJE ARTISTIKE

  Në çarjet e gjoksit drithërim
  Në ecejaket e dhembjeve të murosura
  Çuditërisht shpërthen një pikturë
  Ngadalë e përgjumur zbret deri tek unë

  ” Ecën nëpër gjakun tim të shprishur ”

  Lëkur-rjepur Atdheu im
  Eshtrat kërkojnë qetësi
  Nga vuajtja Vdekja apokaliptike
  Përvujtënisht në tablo paraqitet
  Rilindje artistike
   
  5. MUREVE TË HARRESËS

  ( Ç’të bëj me pritjen duke kërkuar
  kthimin tënd mall i pashuar )

  Zgjohuni o ju të mallkuar
  Kur malli kërkon dashurinë
  Rrugëve të mendjes së fjetur
  Sh(p)aloni shekujt mbi supe ngarkuar
  Në muret e harresës
  Ndrydhje ndjenjash kujtime
  Nëpër të prekurat
  Dhembje e murosur Rozafë
  Në heshtje Gjoksit tonë derdhet dashuria
  Mbjell qëndresë themeleve të Ilirisë
  Zgjohuni o ju të bekuar
  Në prekje të këtij shekulli
  O ju njerëz
  Të përvuajturit e kësaj toke
  Mureve të harreses
  Zgjohuni


   
  6. PRITJA

  /Pritja më e madhe se ardhja ishte /

  I shemba muret që na ndanë
  Ti prap nuk ishe aty
  Duke e përsosur vetmin në afreskë

  Gërvisha lëkurën time dhe s’doli gjak
  Në vend të plagës pashë fytyrën tënde
  Lotonte Pritjen si dhunti të flisë
  Gritha edhe pak sa të më dalë gjaku
  Ç’çudi I pashë duart e mia mbi atë fytyrë
  Duke ta zbehur mërzinë e Pritjes
  Nga ai dhelkim u drithërua afreska
  Tha: ” S’mund ta duroj më këtë robëri ”

  Zbriti dhe shembi muret që na ndanë
  U ul në skajin tjetër të studios
  Tha: ” Më shpirtëzo edhe njëherë ”
  Nga ajo Pritje unë u ringjalla
  Fytyrën tënde e ktheva në skulpturë
  Që të më ruaj nga një dimrim i ri

  Pritja është më e madhe se ardhja  7. E BARDHA NË PASQYRË


  Një mbrëmje e heshtur në pasqyrë
  Ca puthje t’i fala Orfe
  Dhe gjithçka ndodhi më vonë
  Në dritare të pritjes
  Rrinte e varur këmishë e bardhë

  Ngjyrat e harresës t’i fala
  Të shkrira në një pikturë të çmendur
  Derisa në dritare shfaqej pikëllimi
  Shi binte deri në dhembje
  Porteti yt zgjohej nga ëndërrimi
  Përqafonte fytyrën në pasqyrë

  Me duar tona përthekuam bardhësinë   

  8. ALEGRO (I)

  Deri sa të piqen ngjyrat
  Qiellin e mbaj mbi supa
  Mos m'i shikoni gjithmonë
  Buzëqeshjet e kursyera
  Kujtimi i hëngi muret e dhomës
  Në Studion ku isha një herë
  Duke i krijuar ngjyrat
  Prapë udhëtim e vetëm udhëtim
  Dhe peizazhi që më ndjek kudo

   
   

  9. PRITJA E NGJYRAVE

  M'i more duar këmbët
  Peizazhi imi i gjorë
  Mbeta torzo
  M'i verbove sytë
  Tash s'di ku më le
  Peizazhi im i gjorë   10. NJË NATË

  Çdo natë e ka
  Edhe një natë tjetër
  Errësira shumëzohet
  Pjell harresën
  Çdo natë e ka
  Edhe një natë tjetër
  Bredh në çdo skutë
  Fantazmë trishtimi
  Një natë
  Si asnjë natë tjetër
  E s'është natë tjetër


   

  11. NË UDHËKRYQ

  Tash s'di
  A kam zbritur ende në vetvete
  Apo kam dalë prej saj
  Me një lot më tepër
  Jam nisur kësaj rruge
  Të arrij njëherë
  Pa u mplakur prej pritjes
  Në udhëkryq
  Prej nga më ndjek nëpër rrudha
  Që malli me ngulmë i ndërton
  Tash s'di
  A kam dalë nga vetvetja
  Apo jam mbyllur në ty   
  12. NJË DITË DERI TE BARDHESIA

  Derisa në pëlhurë shkrij
  Ngjyrën e dhembjes
  Bëhu roje e natës Orfe

  ***
  Në portretin tënd
  T’a vizatoj fytyrën time
  Të paluar diku në pritje
  Në pasqyrë të thyer
  Njëmijë thërmiza bardhësie

  Edhe një puthje më fal
  Në muret e mbyllura në pasqyrë
  Nga buzët tua të njoma
  Për Ty
  T’a pi edhe një gotë harrimi

  ***
  Në një mëkat u përqafuam
  Në një stinë të ngrohtë më shpërndërrove
  Me dhembje të palova në puthje

  ***
  Ti ike që nesër të kthehesh
  Në një hapërim me duar të mpira
  Të kuptosh se për Ne
  Dashuria nuk ka kuptim


   
  13. STUDIO I

  Hajneshë e trupit tim të mëkatuar
  Ik prej meje deri sa të të zë
  Në Studio para meje shtrihet gjeregjatë
  Arkivoli i shndërruar në një hije
  Një dorë e merr brushën time të lënë
  Më kthen në një peizazh të verdhë
  Në parakalim i vizatoj të gjitha stinët
  Njeri pa emër e nishan
  Arkivoli i zgjatur në një hije
  Brusha ime më ngjyros murit të bardhë  14. TA ZDESH KËMISHËN E NATËS


  Prej nga në këtë dhomë të bardhë
  Barikada prej thonjve të macjes
  Në Studio fillon të rigojë pikëllimi
  Gjaku fqinji im i parë më zgjoi prapë
  Nga gjumi dimëror i lëkurës së regjur
  Ta vazhdoj udhëtimin nëpër peizazh
  Që më mbeti para sa shekujsh këtu
  Vizatim i pakryer në pëlhurë të zezë
  Ta zdesh këmishën e natës
  Heshtjen ta kthej në një qiri vallë
  Të dalë prej murit që më muros

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten