Donnerstag, 20. Juni 2013

Sadri A. Kelmendi

Sadri A. Kelmendi u lind në Pejë më 01.04. 1934. Shkollën fillore e kreu në Nabergjan- Kelmendi i sotëm. Shkollën fillore e kreu në Nabergjan Kelmendi i sotëm. Mësimet e maturësn  i mbaroi në Pejë.Mësimet e maturësn i mbaroi në Pejë. Fakultetin Filologjik, Gjuhë dhe Letërsi Shqipe në Beograd. Ka specializuar gjuhë krahasimtare në Universitetin e “Humbolld” në Berlin. Ka qenë mësues në Hogosht, Dabishevc, Hajkobillë, Sharban, Koshutan ( të Rugovës), Grabovc, Dobërdub, Mramuer, Dobrevë e Ulët dhe së fundi në Shkollën Ekonomike në Prishtinë. Ishte kryeredaktor i revistës për fëmijë “Zog mëngjesi”. Është marrë po ashtu me mbledhjen e folklorit.
Ka botuar 16 vepra letrare poezi dhe prozë : “Sytë”, poezi, 1996 “Teuta I”, roman, 1997 “Teuta II”, roman, 2001 “Shtëpia e Bardhë”, poezi, 2000 “Kam gabuar që fola”, tregime, 2000 “Plagë pas plage”, poezi, 2001 “Bylbyl Gjyzari”, poemë, 2001 “Lulja e zemrës”, poezi, 2001 “Edhe dreqi ka shkollë”, tregime, 2002 “Magjia e qumështit të gjirit”, poezi 2003 “Urdhri i pathyeshëm i Skënderbeut”, tregime, 2003 “Mësuesi”, dramë për fëmijë, 2004 “Nusja e Apolonit”, novelë, 2005 “Princesha e Alpeve shqiptare”, roman, 2005 “ Gjarpërushja e shiut”, poezi, 2001 “A është gjyshi Kalush”, tregime, 2006.
Vdiç në Prishtinë më 28.05.2011.

Keine Kommentare:

Kommentar posten