Montag, 24. Juni 2013

Ali D. Jasiqi

Ali D. Jasiqi lindi në Jasiq të Junikut më 1937. Shkollën fillore e kreu në Junik e në Deçan. Shkollën Normale e filloi në Gjakovë dhe e kreu në Prishtinë. Në Prishtinë e kreu edhe Fakultetin filologjik - gjuhë e letërsi shqipe.
Ka punuar gazetar në të përditshmen “Rilindja”, kryeredaktor i revistë për kulturë, art e letërsi “Fjala”, drejtor i Njësisë punues të revistave në kuadër të NGBG “Rilindja” dhe kryeredaktori i revistës letrare “Jeta e re”. Ka qenë sekretar dhe kryetari i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës.
Me shkrime letrare filloi të merret si nxënës. Në fillim ka shkruar poezi dhe proza, për t’u kushtuar mandej kritikës letrare dhe studimit. Vjershën e parë e botoi në “Zani i rinis” më 1957. Ka përgatit për botim përmbledhjen e tregimeve “Ago Jakupi dhe rrëfime të tjera“ të Mitrush Kutelit, botuar nga Enti i Teksteve dhe Mjeteve Mësimore të Kosovës më 1967, tregimet “Talush Efendia” të Zekeria Rexhës (të nënshkruara me pseudonimin Ramë Zuka), botuan nga “Rilindja” në vitin 1973, përmbledhjen e poezive për fëmijë “Lulet e para” të Fahredin Gunges dhe Bedri Hyses, ka përgatit disa numra tematik të revistës letrare “Jeta e re”, qoftë vetëm apo edhe me bashkëpunëtor etj. Ka bashkëpunuar me të gjitha revistat letrare që botoheshin në gjuhën shqipe në ish Jugosllavi.
Ali D. Jasiqi nuk ka pushuar së punuari deri në ditët e sotme duke shkruar për një numër të madh të mediave të shtypura dhe elektronike. Jeton në Prishtinë.

Veprat:

 • “Josip V. Rela “ - “Jeta e re”, Prishtinë 1968
 • “Pesha e fjalës” - “Rilindja”, Prishtinë 1971
 • “Shfletime” - “Flaka e vëllazërimit”, Shkup 1972
 • “Shenjë në lis” - “Rilindja”, Prishtinë 1974 dhe “Naim Frashëri” - Tiranë 1980
 • “Premtime dhe realizime” - “Rilindja”, Prishtinë 1976
 • “Qazim Tolaj - simbol i drejtësisë pedante”, Prishtinë 2002
 • “Pesëdhjetë shkrime për poezinë” - “Vatra”, Prishtinë 2007
 • “Tridhjetë e një shkrime për prozën, studimet e të tjera” - “Vatra”, Prishtinë 2007
 • “Krejt më dukej ëndërr” “Vatra” Prishtinë 2007.


 • Poezi nga Ali D. Jasiqi

  KUR BIE MUZGU
   
  Vite më radhë fshatarët e katundit tim
  Në një thes bore kërkojnë gjallërim.
  Puhatët barra e kali terrin shpërndan
  Kur agimi rrezet ende nuk i ka derdhë
  Kotet malësori duke  e ndjek në çdo hap
  E shpresat në gji i janë mbledhë.
              Sa shumë do të fitoj
  Me mallin tim të pavlerë!
  Bora e malit,
  Malli im i dashur,
  Shpresa ime e vetme,
  Që në dimër çdokush e urren,
  Së shpejti do ta shes.
  Druajt bri rrugës era i lëkund
  E gjethet pershperisin
  Shprehjen monome.
  Çudi ,
  Ky djalosh kurrë me borë nuk u ngi!
  Hapat e doriut kompozojnë melodinë
  Që këngën e malësorit e përcjellin.
  Dhjetë lekë,
  Dy rriska borë
  Urdhëroni zotëri
  Malli i dashur i imi.
  Dielli sot gjithkah të kallë
  Malësori djerset me mangë i fshinë
  E këngën e dashur e përtërinë.
  Ngroh o diell i shenjt
  Se kështu gjithmonë kam dashur!
  Lë ti del flaka borës
  Se me djersë do ta shuaj.
  Barra pakësohet
  E currili rrjedhë në vazhdim.
  Zhduken kokat
  E me to edhe shpresat
  E gjurmët në pluhur mbesin.
  Vallë, sa  të çuditshëm
  Askush mallin tim nuk do ta shijojë
  Hej, ndaluni për një çast
  Para këtij thesi të harruar
  Se shpirt mirë jam,
  Në shpellat e tmerrshme si varri
  Jetën në konop e kam varrë,
  Freskinë t’u sjellë
  - kafshatën e bukës ta fitoj.
  Rritet pusi që currili formon
   E xhepat e zbrazët shkunden
  Pa nda.
  Sa marri,
  Në një thes bore
              E kam lidhë shpresën!
  Kështu edhe të parët
  Që në sofrën e kripës u betuan
  - ujin e kthjelltë
  mos ta turbullojnë
  gishtin e rrudhur
  askujt mos me ia drejtuar
  në këto male të truara.
  Biro,
  I shtrenjtë është ky dhe
  Çdo pëllëmbë e tij është paguar me gjak.
  Në këto shpella gurësh.
  Nën lisat e kalit pa gjumë
  Me një kore të thatë
  Gidenë e kemi kërkuar.
  I shtrenjtë është ky dhe, biro
  Që banorët e përvuajtur nuk e harruan
  Dhe kurrë nuk iu përkulen askujt.
  Rrudhat në ballë dendësohen
  Kur djersët rrjedhin ngadalë.
  Si në ëndërr duket
  Një llullë pranë vatrës
  Tymin derdhë në vazhdim
  Kur kujtimet shfleton.
  ‘’Kaluan ditët e lara me gjak,
  Tani nuk na trazon kush!
  I ri jam
              E kalin e fort,
  Vrapo pas tij
              Si yt at!’’
  Ne të shkojnë në dreq të mallkuar
  Plaku me llullë
  Le te shqyhet thesi
  E kali le të cofi
  Nuk dua kështu te jetoj!
  Hej a po dëgjoni
  Kështu nuk dua të jetoj!
  Erret balli i malësorit
  Kur niset në udhëtim.
  Medet,
  Sa vështirë qenka
  Prindin ta mallkosh
  Këtë nuk e kam ditë!
  Kur bie muzgu
  Lema mbetet në vetmi.
  Thesi me kot pret të zotin.
  Një kali diku
  Hingëllon pa nda
  Vetëm ka mbet.
  Sirena e fabrikës sonte
  Një më tepër fishkëllej
  Se edhe një fuqi pune nesër
  Do të shtohet.
   
   
  VEDRA BËHËT MAL
   
  Në fund të shkrepave të Gjeravicës ku uji rrjedh curril
  E bie si shiu prej kulmit të shtëpisë se vjetruar
  Në këtë verë të pëlleshme, bariu delet në torishtë i mbyll
  Vedrën e mbush qumësht e zemra i behët mal
   
  Shllunga shllunga në qiell humbet tymi
  Kur baqica në stan qumështin vlon
  Vajzat në krah hedhin bucelën  e nis në krua
  Në maje të bjeshkës tufës djali prapa i shkon.
   
  Fëmija i dëshpëruar lojën ndërpret
  Pse nëna e thërret viçat t’i çojë në mal
  E kur kthehet bludën me përshesh gati e gjen
  Dhe fillon që ta hajë ngadalë.
   
  Plaku merr postatën e del të rrezitet
  Edhe pse dielli nxënë ai ftoftë ka
  Por fyelli i bariut në maje bjeshke nga pak e nxitë
  Si vullkani i fashitur që nuk vërshon ma.
  - O këngëtar i lumtur që në stan jeton
  Kthema fytyrën me lot të tharë që shekulli të la
  Si i qeshet diellit, si i gëzohet në këto male
  Ku kënga e hareja vatrën e ka
   
   
  Biografia u mor nga WIKIPEDIA

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten