Dienstag, 25. Juni 2013

Dhimitër Xhuvani

Dhimitër Xhuvani lindi më 23 maj 1934 në Pogradec. Studioi letërsi në Tiranë dhe në Institutin e Letërsisë "Gorki" të Moskës. Vdiq në Tiranë më 19 tetor 2009. Ishte djali i mësuesit të nderuar elbasanas Kostaq Xhuvanit.
Në vitin 1944 familja e tij shpërngulet nga qyteti, kur ushtria gjermane vjen në Pogradec dhe ikën muhaxhir në Mokër, ku qëndron deri në çlirimin e vendit, dhe kthehet në Elbasan.
Dhimitri pas shkollës së mesme mjekësore punon në spitalet rurale të Gramshit, Librazhdit, Cërrikut, Peqinit. Shkëputet nga mjekësia dhe vazhdon studimet e larta në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë në Tiranë dhe më pas studion në Institutin "Gorki" të Moskës. Krahas punës së shkrimtarit, ushtroi edhe profesionin e mësuesit, gazetarit, redaktorit, montatorit, elektricistit, saldatorit.
Është fitues i shumë çmimeve letrare si dhe laureat i "Çmimit të Republikës", proza e tij është përkthyer në disa gjuhë si në italisht, frëngjisht, anglisht, rusisht, në gjuhën kineze dhe japoneze.


Tituj të veprave:

 • Kambanat e fundit (1958)
 • Midis dy netëve (1962)
 • Tuneli (1966)
 • Përsëri në këmbë (1970)
 • Fan Smajli (1971)
 • Zgjimi i Nebi Surrelit (1976)
 • Do të jetojmë ndryshe (1979)
 • Vdekja e zotit Kaloti (1981)
 • Bota ime (1984)
 • Dashuri e harruar, 2007


 • Skenare filmash

  2004 - I dashur armik
  1999 - Funeral Business
  1995 - Dashuria e fundit
  1994 - Një ditë nga një jetë
  1988 - Shpresa
  1986 - Bardhësi
  1986 - Kronikë e atyre netëve
  1985 - Melodi e pandërprerë
  1983 - Koha nuk pret
  1979 - Përtej mureve të gurta
  1975 - Rrugicat që kërkonin diell
  1973 - Brazdat
  1971 - Mëngjeze lufte
  1970 - Montatorja


  Burimi: Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten