Dienstag, 25. Juni 2013

Edi Shukriu

Edi Shukriu lindi në Prizren më 22 tetor 1950. Shkollën fillore dhe gjimnazin e kreu në Prizren, ndërsa studimet për arkeologji në Universitetin e Beogradit (1972). Magjistroi në Universitetin e Beogradit (1979) dhe titullin Doktor i Shkencave Historike e mori në Universitetin e Prishtinës (1990). Është profesor ordinar në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës dhe Kryetare e Këshillit të Kosovës për Trashëgimi Kulturore (KKTK, 2009-).
Është arkeologja e parë dhe shkrimtarja e parë shqiptare në Kosovë që botoi përmbledhjen me poezi Sonte zemra ime feston (1972). Anëtare e PEN qendrës së Kosovës (2004-) dhe nënkryetare e saj (2009-), anëtare e Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës (1973-). Ishte shknecëtare vizituese në Universitetin e Harvardit. Mori pjesë në International Writing Program 2005, University of Iowa, USA (2005). Përfaqësohet në antologjitë e autorëve shqiptarë e të huaj.
Deputete e Kuvendit të Kosovës (1992-1998, 2002-2004), Bashkëdrejtuese e Departamentit të Kulturës–UNMIK (2000-2001), Kryetare e Komisionit për Kulturë, Rini dhe Sport të Kuvendit të Kosovës (2001-2004), Nënkryetare e Alternativës Demokratike të Kosovës (2004-). Ishte themeluese e Forumit të Gruas të LDK (1990) dhe kryetare e saj (1995-2000), si dhe organizatore dhe lidere e demostratave të shumta të grave kundër regjimit serb.
Në dhjetor të vitit 2012 zgjidhet anëtare korrespondente e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës.


Veprat

 • 2011 Eminetne albanke, Plima, Ulcinj
 • 2004 Ancient Kosova, Museum of Kosova, Prishtina
 • 2004 Kosova antike, Muzeu i Kosovës, Prishtinë
 • 2000, 2003 Gra të shquara shqiptare, Teuta, Prishtinë
 • 1996 Dardania protourbane, Dukagjini, Peje (Çmimi “Gani Bobi”)
 • 1995 Historia e Kohës së Vjetër – Lindja e lashtë, Prishtinë


 • Libra poetikë

 • 2001 Përjetësi, Dukagjini, Pejë
 • 1990 Nënqielli, Rilindja, Prishtinë (Çmimi i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës)
 • 1985 Syri i natës, Rilindja, Prishtinë
 • 1980 Legjenda e Hasit, Naim Frashëri, Tiranë
 • 1978 Gjakim, Rilindja, Prishtinë
 • 1972 Sonte zemra ime feston, Rilindja, Prishtinë


 • Drama

 • 1998 Kësulëkuqja e rrokaqiellit, Prizren
 • 1992 Lkeni i Hasit, Rilindja, Prishtinë
 • 1986 Kthimi i Euridikës, Rilindja, Prishtinë
 • 1995 Video-documentar: Prevent the war in Kosova


 • Bashkautore

 • 2010 “Premiers résultats des campagnes de fouilles à Ulpiana (2006-2008)“, Actes du V colloque international de Grenoble (8-11 octobre 2008) sur l’Illyrie méridionale et L’Epire dans l’antiquité, Volum I, Paris, 449-458
 • 1997 Kosova and other Albanians outside Albania
 • 1996 Kosova - The Hungry Future, Food Summit – Rome, Prishtina
 • 1995 Kosova - National Report, Women's IV World Conference, Bejing, Prishtina

 • Autorja ka të publikuar edhe shumë artikuj shkencorë.


  BUSTI ILIR
   
  Sodis me ditë
                 me natë
  bukuria më magjeps
   
  Në përqafim të kohës
  të solla unë
  o
  më more me vete
   
  Buzëqeshja e vrarë
  në mermer skalitur
   
  Shikimi i zënë
  vuajtjen ringjall
   
  Sillet valle e fatit
   
  Sy më sy soditemi
  ti e veshur në mermer
  unë mermer
   
  Në ballin tënd pa rrulla
  zhduken të miat
   
  Syri i Natës, 1986
   
   
  BABAI IM
   
  Babai im
  kishte shtëpi në Prizren
  dhe një dyqan në Arastë
   
  Babai im
  nuk mbante plis
  e nënës plakë “ana” i thoshte
   
  Je turk! i thanë:
  Shko në vatan!
   
  Po babai im
  lis e tis
  me plis
   
  qëndroi
   
  Syri i Natës, 1986
   
   
  RINGJALLJA
   
  Bini daulle të fisit bini
   
  jeni bërë nga lëkurë e trupit tim
  prandaj bini fort e më fort
   
  le të pëlcasë pëlhurë e shpirtit
  dhe zemra me të
   
  mbase sjellin ringjalljen
   
  Dua të vallëzoj
  në ritmin e tingujve paganë
  sa të përgjaken thembrat
  nga thepat e gurëve të zhvendosur
  e trupi të përplaset
  në muret e mendjes së mykur
   
  Pastaj
  le të më quajnë bishë
  dhe le të qeshen gjarpërinjtë
  aq më bën
   
  Dua të bien daullet
   
  Syri i Natës, Rilindja, Prishtinë, 1986
   
   

  QERRJA E ZJARRTË

   

  Sado që na bindin

  Se Qerrja e Zjarrtë

  është imagjinatë
   
  ne e vendosim në të

      Diellin e flakët

  dhe i shtrijmë duart
      të përflakemi
   
  Nënqielli, Rilindja, Prishtinë, 1990
   
   

  FILIGRANI

   
  Fijet e shpirtit
  thurin
  stoli të drithëruara
  të durimit të filigrant
  që s’përtojnë të flasin
  për ëndërrimet e ditëve
  hijen e shijen e moteve
  frikën e lutjet e shekujve
   
  E blatuar me gjuhë pagane
  në rrjetë është zënë gruaja
   
  trekëndëshi i strukur në ornamente
  lut plleshmrinë e vonuar
  edhe në Udhët e Kryqeve
   
  Trajtat e rrumbullakuara
  grishin pareshtur Diellin
   
  me valë të pikëzuara
  rrezatojnë amshueshmëri
   
  Hapur ka krahët shqiponja
  lacërat mbahen fort
  për dritën e gurit me vlerë
  Syin e Keq e hëngërt vetvetja!
   
  Në përjetshmëri
  Nyjëzohen
  Fijet e moteve
   
  Ç’thuret bota
  E pa fill pa skaj
   
  Nënqielli, Rilindja, Prishtinë, 1990
   
   

  BLATIMI

   
  Gjatë u prit nga Zoti
                     shumë u prit             
   
  të bëhet vjellës i vetvetes –
  ta sjellë parajsën në tokë
   
  Të rrallët që panë
  se Zotin e kanë në vete
  u futën nën rrotën e jetës
  ta lëvizin njerëzimin
   
  Blatimi i tyre
  është shpresë
   
  për tokën parajsë
   
  Përjetësi, Dukagjini, Pejë, 2001
   
   

  LOTI

   
  Vaji  i pa lotë
  loti
  barot

   

  Syri i natës, Rilindja, Prishtinë, 1986

   

   

  MITI I DJALLIT

   
  Zhytem në mitet e botës
  e rrëmbehem flakshëm
  nga bukuria e fjalës së kulluar
  e legjenda e jetës
   
  S’është me rëndësi
  a ishte Enkidu
  duke gërmuar pavdekësinë
   
  apo Ozirisi në kërkim të vetes
   
  ishte Orfeu
  që s’arriti ta kthejë Euridikën
   
  apo vëllai i Doruntinës
  që solli besën
   
  Rishijohen mitet e botës
  në shthurjet e kohës
   
  Veç mitin djallëzor
  mbi Kosovën
  e përlan koha
   
  Përjetësi, Dukagjini, Pejë, 2001
   
   

  KOKA

   
  S’dua të më hiqet qafe jo
   
  sado që kam  parakaluar ndonjëherë pa të
  nga mosdija idhnake
  o
  tmerri i llahtarisur
   
  Në ecejaket dhijare
  e kam bartur barrë po
   
  s’jam shtatore antike
  që dita të më ndajë nga trupi
   
  as mermer
  që thehet
   
  Nënqielli, Rilindja, Prishtinë, 1990
   
   

  CARPE DIEM

   
  Si ta zë ditën
  të diellnojë çasti
   
  ta prek krahun e futurës
  pa drithërimë ta përkëdhel
  faqen e butë të fëmijës
   
  Eh carpe diem   carpe diem
   
  Si ta zë ditën
  kur bëhet e shkurtër
  ta shoh ringjalljen
   
  Në betejën e moteve
  luajnë me pjellën time
  e dita bëhet tjetërfare
  me motivet e vdekura vërshimë
   
  Si ta zë ditën që ikën
  e zhytur në mote
  që ishin e s’ishin të mijat
   
  Si ta zë ditën
  pa diellnuar çasti
   
  Eh carpe diem    carpe diem
   
  Përjetësi, Dukagjini, Pejë, 2001
   
   

  NIAGARA

   
  Në pranga e vuri njerëzimi
  e ajo –
  e ndara Niagarë
  rrëmben hatashëm
   
  Pa përfillur kufij
   
  Njerëzimi i përgjysmuar
  ia vështron madhështinë
   
  e zvogëlohet
   
  Përjetësi, Dukagjini, Pejë, 2001
   
   
   

  FATI QË NUK ISHIM ZOGJ

  Sulmi i policisë serbe në lagjen Ulpiana të Prishtinës, 25 shkurt 1990
   
   
  Ora policore: 21.10
   
  Dritat e qiriut
  Përshëndesin hënën
  në orët e ngujimit
   
  Në banesën e ngrohtë
  dy terroriste mprehin armët
  unë lexoj „Uliksin“
  vajza „Borëbardhën“
   
  TV bluan në vete
  “Shtëpinë për varje”
   
   

  Ora policore: 21.30

   
  Vetëtima çan qiellin
  e predhat nga tanket
  vjellin zjarr
  në bebëzat e syve
   
  Nata bëhet çmendi
  e egërsisë së shekujve
  dhe futet në banesë
  pa fije turpi
   
  Plumbat lotësjellës
  përhapin helm
  e nuk di
  ka më shumë në ajër
  apo në brendi të mitrës
   
  Frymë, frymë!
  tmerrohen muret,
  vazot lotojnë dhunshëm,
  qiriri drithëron vdekshëm
  e Satiri zhvesh lëkurën
   
  Frymë, frymë!
  klith për veten
  si bishë njerëzore e pashpresë
  duke harruar frytin

   

   

  Ora policore: 22.30

   
  Nuk dëgjohet më cicërimë
   
  zogu njëjavësh i ditëlindjes
  ka shtrirë krahët
  e përshëndetjes së fundit
   
  Ëmë e bijë
  hidhemi në përqafim –
   
  loti i hidhërimit
  dëbon lotin e helmit
   
  lotët e frikës
  bëhen lot dashurie
  në natën e egërsisë serbe
   
  Fati që nuk ishim zogj!
   
  Përjetësi, Dukagjini, Pejë, 2001
   
   
  PËRROCKAT E PRIZRENIT
   
  Joshëse ishin kohërat
  kur përrockat hapëronin
  shtëpi më shtëpi
  dhe freskinë ia dhuronin
  ditës së lodhur
   
  Në dëlirësinë e agut
  u falej trupi
  e gjyshet bënin roje
  duke pritur lindjen
   
  Fëmijët e qytetit tim
  i sillte Zana e Ujit
  mu në djep të lindjes
   
  Nën këmbët e zambakëve
  uji s’kishte të lodhur
  motonte notin e jetës
  dhe nxitonte
  në përqafim të Lumit
   
  Përrockat e vendlindjes së moshuar
  ende rrjedhin kujtimeve të qytetit
  dhe s’i ndal kush
  që ta përqafojnë lumin
   
  Nënqielli, Rilindja, Prishtinë, 1990
   
  KALAJA
   
  Shkëmb mbi shkëmb
  u ngrite
  më parë se kohë e gurit
  mbi Lumin e Lotit përkulur
  qytetin e fjetur vështron
  Flij qytet flij
  ushtar i lodhur
                  i kohërave
  vashë e stolisur me shi
  e stuhi veriu e jugu
   
  Çfarë përjetoi kalldrëmi
  me ledhet e larta
  duke strehuar zambakë të bardhë,
   
  Mos  vallë flasin ledhet
  krojzit pëshpëritin
  lebetitin zambakët?
   
  Më dëfto, kala
  për lavdinë
   
  E heshtur je si gjithmonë
  me sy në zemër
  nuse pa goje
   
  Më rrëfe kur takove ilirët
  sa të qeshi zemërguri gaz
   
  Mësova sot një ditë
  i hape kraharor malin
  fëmijës së parë
   
  E romakët kur i pe
  që t’i vodhën fushat,
  i luajte rrënzat
                  t’i dëbosh, t’i largosh
                       në theqafje
   
  Dëfto, kala e pagojë
  për topat mbi supe
  e shpatat harkore
  që t’i prisnin gjymtyrët,
  për thepat
  që i shkule nga gjiri
  kur kuptove, ti urtësi e qytetit
  se
  perëndia nuk fliste shqip,
  dëfto për tregtarët që i mbajte
                             në prehër
  e të shitën në treg
   
  I pe, kala, atëherë fluturimet
  nga çdo anë ku kishin foletë
  kur zbardhoi Prizreni zemërzjarr
   
  Pastaj, i gjeta kala
  në gjirin tënd
  verigat e Avdylit –
                  të ndryshkura
  si çdo të zezë që ndryshk koha,
                  të këputura
  si çdo prangë që këput liria
   
  Qyteti në ninulla ëndërron
  e ti vështron, kala
  hesht
  e me heshtje të gurët flet:
  me Muret, me Lumin, me Rrafshin
   
  Nënqielli, Rilindja, Prishtinë, 1990
   
  NË ULPIANË[1]
   
  Peizazh i shkretë
  tokë e çarë
  ujë pa pa
   
  Kallinj deri në bel
  djerrë
  Faji mbi supe të tokës
  o
  nën të?
   
  Lavërtarët e dinë:
  nuk rritet grurë mbi gur
  e
  ku është guri
  çon krye muri
   
  Lum Marcelin pendarti
  u thuaj çfarë di
  u thuaj ç’ke parë
   
  Ta marr një gur thesar
  t’u bie në lule të ballit!
   
  Unë vetëm pragun e kërkoj
  dyert kush i mbyll?
   
  Lum Marcelin gojarti
  gojëthati
  shtoi fjalët
              sheshi i mermertë
  është këtu
  nën grurë të thatë
  apo në mendjeshterpësi?
   
  Kohë kazmë
  dërmo, nxito
   
  sheshin duhet ta gjej!
   
  Aty në mes
  Qëndron një shtatore
                         pa kokë
   
  kokën pa vaj e mbaj
  hijerëndë, të rëndë
   
  Syri i Natës, 1986  Burimi: Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten