Dienstag, 25. Juni 2013

Fatos Kongoli

Fatos Kongoli lindi më 12 Janar 1944 në Elbasan, është prozator, redaktor dhe matematikan shqiptar.
Fatos Kongolli ka studiuar për matematikë, pjesërisht në Pekin, pjesërisht në Tiranë, ku është diplomuar në vitin 1967. Ka punuar për një kohë të gjatë si gazetar letrar dhe redaktor në Shtëpinë Botuese "Naim Frashëri". Është autor i një vargu librash. Librat e Kongolit janë botuar në Francë, Itali, Zvicër, Greqi, Gjermani, Poloni, Sllovaki, Bullgari e Serbi, me jehonë në disa nga gazetat dhe revistat më të mëdha evropiane si Le Monde, Le Figaro, La Stampa, Le Temps, Le Soir, L'Express, Magazine Littéraire, Der Tagesspiegel, etj. Është tri herë fitues i çmimit vjetor për librin më të mirë në prozë dhënë nga Ministria e Kulturës (1995, 2000, 2002), si dhe i çmimit Velia (2000). Është fitues i çmimit dërkombëtar "Balkanika"-2002. Është fitues, gjithashtu, i çmimit më të lartë letrar në Shqipëri "Penda e Artë" (2004). Shoqata e Botuesve Shqiptarë e ka vlerësuar me çmimin "Shkrimtari i vitit" për 2006-ën, ndërsa romani "Lëkura e qenit", përkthyer në gjermanisht, u shpall libri i muajit qershor 2006 në Gjermani.

Tituj të veprave

 • Tregime - 1978
 • Ne të tre (1985),
 • "Karuseli" (1990),
 • I humburi (1992),
 • Kufoma (1994),
 • Dragoi i fildishtë (1999)
 • Ëndrra e Damokleut (2004),
 • Lëkura e qenit (2003),
 • Te porta e Shën Pjetrit (2005)
 • Jetë në një kuti shkrepësesh, roman, 2007,
 • Karuseli
 • Bolero në vilën e pleqve, roman, 2008,
 • Iluzione në sirtar, roman, 2010,
 • Si-do-re-la, roman, 2011,

 • Burimi: Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten