Mittwoch, 24. Juli 2013

Hysen Kqiku

Për "Ora shqiptare": Shaban CAKOLLI

Hysen Kqiku u lind më 1944 në fshatin Velegllavë komuna e Dardanës. Shkollën fillore e filloi në vendlindje dhe e mbaroi në Vaksincë e Llojan të Kumanovës. Gjimnazin e kreu në Preshevë, kurseSHLP, grupi Gjuhë dhe letërsi Shqipe në Shkup. Me shkrime ka filluar të merrej si nxënës i shkollës fillore, ku përherë të parë botoi në “Zëri i Rinisë” në vitin 1963 në Prishtinë. Si krijues letrar është i prezentuar në disa vepra të autorëve kolektiv, në revista jubilare dhe leksikone.
Autorë të ndryshëm:”Libri që po shkruhet”Gjilan 1979, autorë të ndryshëm “Bamirësia”, SHHBK; “Nëna Terezë” Gjilan 1992,Autorë tëndryshëm “Agurrona”, Klubi letrar “Rexhep Elmazi”,Gjilan 1993, Odhise Grilo Leksikon-Shkrimtarët shqiptarë për fëmijë1972-1995, Tiranë 1997,revista “Pioneri” numri jubilar i i 50 vjetorit të daljes, nr 1 Prishtinë 1998, Demir Behluli “portrete shkrimtarësh”, Prishtinë 2002, Hasan Hasani” Leksikoni i shkrimtarëve shqiptarë 1501-2001″, Prishtinë 2003.
Hysen Këqiku ka bërë redaktimin dhe recenzimin e dhjetëra librave për fëmijë dhe të rritur. Është editor i shtëpisë botuese “Kurora” në Gjilan dhe anëtar i Lidhjes së shkrimtarëve të Kosovës. Jeton dhe vepron në Gjilan.

 Hysen Këqiku ka shkruar këto vepra:

1″Nëpërkëmbësi”, poezi për të rritur, 1994
2 “Ti dil nga loja”; Poezi për fëmijë, 1995
3 “Kufij që preken”, dramë për të rritur, 1997
4 “Dritë mbi Lotinë”; poezi për të rritur, 1999
5 “Ujvarë e patharë”; poemë për fëmijë, 2000
6 “Qëndresë me besa-besë”; poemë për fëmijë, 2000
7 “Velia Glaua ëndërr e ripërtrirë I-monografi 2001
8 “Velia Glaua ëndërr e ripërtrirë II, gjenealogji 1720-1996″; 2001
9 “Kujtim malli për shkollën time” poezi për fëmijë. Gjilan 2004
10 “Psherëtimë për tokën I”, panoramë letrare, 2004
11 “Melodi e pritjes”, poezi për të rritur, 2005
12 “Kujtim malli për shkollën time II”; Poezi për fëmijë, 2007″ Nazif Përlepnica hero në mes të heronjve”, monografi, 2008
14 “Demir Behluli”, monografi 2008
15 “Një atdhe me dashuri”; poezi, 2008
16 “Vegim i përflakur”, kurorë sonetesh, 2009
17 “Melodia e pritjes”në gjuhen rumune e përkthyar nga Baki Ymeri, Bukuresht 2009
18 “Në ty e kam shpirtin” 2010

Keine Kommentare:

Kommentar posten