Sonntag, 21. Juli 2013

Maku Pone

Maku Pone - (lindur më 1 Mars 1939 në Fier, Shqipëri) është poet, prozator dhe dramaturg shqiptar. Femijërinë e kaloi ne qytetet e Fierit, Pogradecit dhe Tiranës. Studimet e mesme i kreu në Shkodër, studimet e larta ne Moskë për inxhinieri nafte. Ka studiuar gjithashtu për filozofi. Pasi u diplomua punoi si inxhinier për një periudhë relativisht te shkurtër në industrine e naftes. Në vitin 1974 filloi punë si kryeredaktor ne gazetën e qytetit te Fierit. Pas debutimit me disa drama që u vunë në skenat profesioniste, ne vitin 1983 filloi punë si libretist (dramaturg) pranë teatrit “Bylis”. Më pas punoi ne televizionin rajonal TV Apollon. Pavarësisht nga punët që ka kryer ne vite, krijimtaria letrare ka qënë drejtimi kryesor i jetës së tij.
Në letërsi ka botuar qysh ne vitet pesëdhjetë. Ne vitin 1969 ka dalë me librin e tij te parë poetik Kur buzëqeshin shoket. Perveç
poezive ka shkruar mjaft për teatrin dhe një kohë i është kushtuar edhe letersise për fëmijë.
Ka fituar pesë çmime te ndryshme në konkurset-kombëtare në gjininë e poezisë (2 herë), ne prozë (2 herë) dhe në dramaturgji (1 herë).


Poezi

 • Kur buzëqeshin shokët (1969),
 • Yje mbi bar (1973),
 • Në brazdat e kësaj toke (1975),
 • Lulëzim (1982),
 • Gjaku i verdhë i lulediellit (1998),
 • Në portat e erërave (1999),
 • Çeku i reve (2001),
 • Dëbora e Orientit (2005),
 • Triologjinë poetike (2009),
 • Qiparisat e muzgut,
 • Muzikë dimri,
 • Një kafe me gurin.

 • Dramarturgji

 • Shpërthimi (1976),
 • Fundi i sinorëve (1977),
 • Asgjë nuk është harruar (1979),
 • Atje ne Ebro (1979),
 • Natë e pagjumë (1980),
 • Udhë të mbarë (1982),
 • Shokë dhe vite (1984),
 • Dosja 63 (1985),
 • Shqetësimet e një mjeku (1988),
 • Një vajzë e fyer (1990).

 • Prozë
 • Shtëpia midis mollëve (1984) (novelë),
 • Trëndafilat e mesnatës (1987) (roman),
 • Motër e vëlla (2003) (roman),
 • Balona me bedena (2004) (tregime).
 •  

  Letërsi per femijë

 • Naftëtarët e vegjël (1969),
 • Ne jemi gjeologë (1969),
 • Postieri ynë (1970),
 • Na thërret trumpeta (1971),
 • Pushimet dimërore (1971),
 • Motër e vëlla (2003).


 • Poezi nga Maku Pone

  MULLAGA

  Mos e beso, s’është lulemullage
  kjo mëllagë
  është një njollë e kuqërremtë
  që pikon gjak,
  që ra nga mushkëritë e mia
  dhe ra nga zemra ime.

  S’është verë kjo verë
  është dimër i ngrirë dhe vrasës
  dhe i mbushur me tortura,
  si në një dhomë në terr
  dhe pse gjithkund ti sheh mullaga,
  por a s'ta thashë që s'janë mullagë,
  është zemra ime që s'të gjen
  e gjakun shter.

  DRYNA NË DERË

  Atje brenda është kalbur
  dhe është mykur gjithçka
  nën pushtetin
  e krimbave.
  Në derë
  ende rri roje vigjëluese
  dryni
  i ndryshkur, i ngrënë, pakëz tragjik
  në atë qëndresë të hekurt,
  për të mos lënë kënd të hyjë,
  të bëjë batërdi,
  atje brenda,
  ku as minjtë s'kanë ç'të hanë
  më.

  Kohë
  e drynave në derë.
   
   
  FYTYRË NGA PASQYRA
   
  Kënaqësia del nga krehri
  dhe ngjitet në pasqyrë.
  Le të krihet dhe pasqyra,
  të heqë nga vetja
  aq e aq leshra të rrezuara,
  pale të thinjura.
  Të zbukurohet kjo pasqyrë.
  Të ndrijë nga bukuria.
  T'i hiqe një trëndafili
  në lëkurë.
  Dhe unë që e shoh,
  të ndihem
  pakëz më i fortë,
  pakëz më burrë
  nga kjo fytyrë
  që më vështron nga pasqyra.
   
   
  SHPËTIMTARI
   
  Ju e prisnit shpëtimtarin
  ja ku vjen
  me sytë në tehun
  e thikës,
  me duart në këmbëz
  të revolverit,
  gjinjtë mbushur me bomba.
  Ndërkohe bëjuni zë zjarrfikësve
  të shtrijnë zorrën e ujit
  në bulevard.
  Do të kenë goxha punë
  zjarrfikësat
  me zjarrin përpirës diçka,
  por dhe me gjithë atë
  gjak.
   
   
  TEL
   
  Ajo rrobë e bardhë,
  a është e bardhë,
  a je i sigurtë?
  A thua të mos jetë e zezë
  dhe sidomos
  a nuk skuq?
  Unë pashë vetëm thikën
  që vetëtiu,
  asgjë tjetër.
  Asgjë.
  Më shumë do të kenë parë të verbrit,
  a kanë dëgjuar ndoshta shurdhmemecët.
   
   
  GRUAJA KRIHET NË PASQYRË
   
  Gruaja krihet në pasqyrë.
  Pa shih! Ishte muzg
  dhe u bë natë.
  Ishte vjeshtë
  dhe u bë dimër.
  Dhe pak
  e do vijë pranvera,
  pastaj vera, pastaj vjeshta.
  Gruaja atje është, krihet në pasqyrë.
   
  Zoti im! Qenka thinjur bota
  vetëm pse gruaja krihet në pasqyrë
  dhe burrat gjë prej gjeje s'dinë
  ç'është pasqyra për një grua.
   
   
  FUSHA ME LULEDIELLI
   
  Vallja huan koka të prera.
  Koka të prera,
  qafë të këputura,
  dhe prapë e prapë koka të prera.
  Koka.
  Koka.
  Koka.
  Natyrisht
  dhe ca gjak.
  Dielli ngadhënjen atje lart.
  Ngado që vete, në zbrazëtinë tërheq
  koka të prera, kokat
  dhe qafat e këputura.
   
  Gjakun e verdhë të lulediellit
  e piu fusha.
   
   
  CERDHE MERIMANGASH
   
  Atje përfund shpirtit
  e ngritën çerdhen merimangat.
  Po bën kohë që shpirti as nuk ha,
  as nuk pi.
  Dhe aq gjak sa kishte mbetur
  tashti e pinë merimangat.
  Mblidhi plaçkat e dashur
  erdhi ora për të vdekur
  nga asfiksia,
  nga mungesa e ajrit atje thellë
  ku dhe merimangat po përpëliten
  nga mazgallat e zbrazëta e të zeza
  që dikur u thoshin shpirt.
   
   
  FËMIJËT BONJAKË
   
  Ne do t'i çapëlojmë këta fëmijë
  që të shqyejmë njëri-tjetrin
  ku më mirë e më mirë.
  Era ndaj ulërin
  që shkretëtira të hajë me gjithsej
  dunat si duna
  gjer tek kokrrat e rërës.
   
  E shkretëtirës është rëra.
  Shkretëtirën ka mëmë.
  Le të jetë harruar ati fatkeq
  për të bijat dhe për të bijtë e vet.
   
  Kurse ne do të na qajnë
  këta fëmijë
  O çdo të bënte rërana
  për shkretëtirën
  po të shqyente një shkretëtirë.
   
  Ndoshta dhe më zi se ne
  të braktisur nga fëmijët,
  ndërsa shqyejmë njëri-tjetrin.
   
   
  TABELA E SHUMËZIMIT
   
  E kam bërë çorbë tabelën e shumëzimit
  për aq miliarda sa kam
  e për aq sa do të kem
  të gjitha të kërrera
  nga shumëzimi Një herë Një që bëjnë Dy
  dhe nga shumëzimi Dy herë Dy bëjnë Pesë.
  Falmëni botën po e zura poshtë
  me tabelën time të shumëzimit
  ku çdo katrori të zi
  i përputhet një pikëz e kuqe
  nga gjaku i të tjerëve
  dhe jo nga gjaku im.

  ____________________________________
  Biografia e autorit është mrrë nga Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten