Sonntag, 21. Juli 2013

Kolë Jakova

Kolë Jakova lindi në vitin 1916 në qytetin e Shkodrës, Shqipëri. Në këtë qytet, Kola mbaroi shkollën fillore dhe u angazhua në Lëvizjen Antifashiste Nacionalçlirimtare. Ishin pikërisht këto vite, kur i riu nisi të shkruajë vjershat e para. "Kënga e tre heronjëve" dhe "Shqiponjat partizane" shumë shpejt nisën të këndoheshin si këngë. Pas çlirimit, në vitin 1953, Kola shkroi veprën "Heronjtë e vigut". Fusha kryesore në të cilën Kolë Jakova ka dhënë kontribut të veçantë është dramaturgjia. Në vitin 1954 shkruan dramën "Toka jonë", "Përkolgjinajt" në vitin 1965, "Lulet e shegës" në vitin 1970, "Bashkë me agimin" në vitin 1975 dhe dramën "Lugajanet" në vitin 1997. Këto i dhanë një ndihmesë të konsiderueshme zhvillimit të dramaturgjisë. Njëkohësisht, Kolë Jakova është autor i disa romaneve si, "Fshati midis ujërave", "Përballë hekurave të kryqëzuara" dhe "Kulla buzë liqenit".

Tituj të veprave

 • Bashkë me agimin (1975)
 • Fshati midis ujërave (roman satirik, 1986)
 • Halili dhe Hajrija
 • Heronjtë e vigut
 • Kulla buzë liqenit (roman)
 • Lugajanet (dramë, 1997)
 • Lulet e shegës (1970)
 • Përballë hekurave të kryqëzuara (roman)
 • Përkolgjinajt (1965)
 • Toka jonë (dramë, 1954)

 • _______________
  Burimi: Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar veröffentlichen