Dienstag, 16. Juli 2013

Beqir Musliu

Beqir Musliu

Beqir Musliu u lind në Gjilan, Kosovë në vitin 1945; vdiq më 24.06.1996, në Prishtinë dhe u varros në Gjilan. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Gjilan, ndërsa fakultetin filozofik drejtimi i gjuhës dhe letërsisë shqipe në Prishtinë. Gjenerata e Beqir Musliut në Gjilan patën për ideolog të shkrimeve dhe të jetës politike Rexhep Elmazin, andaj që në shkollë të mesme u mor në biseda informative dhe u burgos. Po në këtë kohë Beqir Musliu filloi të merret edhe me shkrime letrare. Në fillim me poezi e pastaj edhe me tregime, romane, drama e kritika letrare dhe dramaturgjike. Mënyra e të shkruarit dhe metaforat e simbolet e përdorura në shkrimet e tij, atë menjëherë e renditën në rangun e shkrimtarëve me një perspektivë të theksuar. Punimi i parë iu botua në revistën letrare “Jeta e Re” të cilën e udhëhiqte Esat Mekuli. Po kjo revistë, tri vite më vonë, në vitin 1965, ia botoi edhe librin e parë.
Shkrimet e Beqir Musliut janë të një niveli të lartë dhe përdorin me mjeshtri të madhe metaforat dhe simbolet, andaj mund të quhet edhe shkrimtar i simboleve.
Puna e tij kryesisht ka të bëjë me gazetari, publicistikë dhe redaktim të revistave. Së pari punoi si gazetar e redaktor në revistën “Zëri i rinisë", e pastaj edhe në “Fjala” të Prishtinës. Së bashku me disa krijues të gjeneratës së vet, sa ishte student, nxori dhe redaktoi revistën letrare “Plejada”, e cila arriti të botohet vetëm deri në numrin 6, sepse pushteti i atëhershëm, duke parë ndikimin e krijimtarisë letrare në masën e gjerë, nuk e financoi dhe e shantazhi për të mos u botuar. Më vonë Beqir Musliu ishte anëtar i redaksisë, e një kohë edhe redaktor në revistën “Jeta e Re”.
Beqir Musliu është prezantuar thuaja në të gjitha antologjitë e shkrimtarëve shqiptarë të kohës së tij e më vonë. Punimet e tij janë përkthyer në gjuhën frënge, angleze, spanjolle, italiane, arabe, gjermane, hungareze, rumune, turke, sllovake, maqedonase, sllovene, serbe dhe kroate.

Titujt të veprave

Poezi


 • „Rima të shqetësuara“ („Jeta e re“, Prishtinë, 1965)
 • „Lulëkuqet e gjakut“ („Rilindja“, Prishtinë, 1966)
 • „Skënderbeu ose shqiponja e maleve“ - kurorë sonetesh („Jeta e re“, Prishtinë, 1968)
 • „Bukuria e zezë“ („Rilindja“, Prishtinë, 1968)
 • „Sezamet“ („Rilindja“, Prishtinë, 1972)
 • „Parabola“ („Rilindja“, Prishtinë, 1976)
 • „Darka e magjisë“ („Rilindja“, Prishtinë, 1978)
 • Metafizika e Sfidimit
 • Mandragora
 • Klepsidra e Magjisë
 • Martirium
 • Magna Karta
 • Ekzodus
 • Kodeksi i Argasit

 • Prozë
 • „Vegullia“ - roman („Rilindja“, Prishtinë, 1979)
 • „Mbledhësit e purpurit“ - roman („Rilindja“, Prishtinë, 1982)
 • „Kori i gjelave të vdekur“ - tregime („Dukagjini“, Pejë, 2002)
 • „Makthi“ - roman („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Amullia“ - roman („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Krupa“ - roman („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Skërluta“ - roman („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Ndeshtrasha“ - roman („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Skënderbeu“ – poemë („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)
 • „Orfeiana“ – Shtatë Libra Anatema - („Faik Konica“, Prishtinë, 2004)

 • Dramë
 • „Shtrigani i Gjel-Hanit“ – libër-teatër, tetralogji („Rilindja“, Prishtinë, 1989):
 • Unë Halil Garria
 • Faustiana
 • Ora e Kukuvajkës
 • Panari i Gjilanit
 • Rrakullima II– teatër-libër, tetraptik („Flaka e vëllazërimit“, Shkup, 1990):
 • Murana
 • Kori i Korbave
 • Familja e Shenjtë
 • Antifona


 • Poezi nga Beqir Musliu


  IMAZHI I PARË

  I rrethuar nga cdo gjë që s’është në këtë ditë
  Përbirohet fare i pavërejtur
  Midis sheshit e mbathin këmbët e zbathura
  Të atyre që asnjëherë s’e hetuarn rrethimin
  As aromën e trendafilave që zihet ngadalë
  Derisa majave të gishtave merr gjuhë lulëzimi
  Mrekullitë hyjnë ta nxjerin nga kornizat që s’e ka
  Të cilën s’di përse nuk e ka Ose e ka përse s’di
  Derisa matet me butësitë e veta të gurëzuara
  Të cilat edhe në vete ka mundur t’i vrasë
  Në shuplakë i zbret dielli i zënë në kornizë rob
  Për t’i ulur Orët e vona që kurdisin bukurinë
  Sa thahet blerimi i murmë në fytyrën time
  Shirat e kthejnë verdhomë në mua kur zgjohem
  Të krijoj ngjyrën për të mbaruar imazhin
  Në të cilin balta ka zënë t’i çelë zogjtë magjikë
  E të vërshojë qytetin që e kam vetëm në shuplakë
  T’i fus në vargonj mbretëritë e zgjebosura në Fushë
  Kur fare i pavërejtur përbirohet përmes syve të mi
  Nga cdo gjë që s’është në këtë ditë të rrethuar.  METAFIZIKA E PRISHTINËS

  Ky qytet shtrihet në ëndërr si të ish
  I vërtetë e në Gazi-Mestan humbi qetësia

  Anatema A

  Është trilluar edhe një udhëtim në shuplakë
  Në maje të gjuhës na ka zbritur bukuri

  Prapa na kanë ndjekur njëmijë e një mrekulli

  Asgjë s'mund të marrësh më tepër se ç'ke
  Edhe një farë të është mbjellë ndër grushta

  Deri në verë balsamin e mban nën sqetulla

  Nëpër këtë portë u përbiruan edhe engjujt
  Që i shpikëm në hyrje për të na ruajtur O

  Nga trendafilat që i kemi gjuhë e na flasin

  Edhe mbi teë gjitha magjitë që na dëbuan
  Është trilluar një udhëtim i ri në shuplakë
  HAMAMI I GAZI MEHMET PASHËS

  Një dorë e padukshme më shoqëroi

  Nëpër honet e bukurisë së fshehtë Tha
  Ky është Hamami i Gazi Mehmet Pashës
  Mund të hysh Mund të dalësh Mund të hysg
  Të mos dalësh Të mos hysh Të mos dalësh
  Kurrë Dora m'u ngri Nuk dija Cila ishte
  Ajo dorë Ajo që më shoqëroi deri këtu
  Apo dora ime Përse gjithë ajo ftohtësi
  Kur aty janë larë zonjat më të bukura
  Të Prizrenit që ende dëgjohet shushurima
  E tyre dhe dihatjet deri në epshin e shfrenuar
  Hamami është fshehur nën klepsidër
  E Ç'bëri Gazi Mehmet Pasha në Hamamin e tij
  Pa ëndërr se aty fshihej vdekja Aq e bukur
  Në trajtën e një vashe të hyjnueshme Ishte
  Larë me të Ç'ndodhi pastaj Në vend
  Të këmishës së natës kishte veshur qefinin
  Ishte kthyer në botën tjetër për t'i përkujtuar
  Të gjitha ato që s'i përjetoi në këtë botë
  Vdiq nga bukuria

  Ç' Hamam i çuditshëm Këtu fshehtësia
  Ndryn diçka të tmerrshme që s' mund të fshihet
  As të thuhet me fjalë

  Laju në këtë Hamam dhe dil i pastër në botë
  Aty të pret Gazi Mehemet Pasha Që emër la
  Këtu Që ta përkujtojmë me aq fshetësi
  Ashtu siç na pret ky Hamam Eu
  Gazi Mehmet Pasha Eu  MBASLOJA E PRIZRENIT
     

  Unë jam në Prizren edhe kur s'jam në të
  Ti më merr dhe m'i zhvesh rrobat The Të jesh
  I pastër ma rregullon grimin dhe krejt atë
  Që shkon me të Prizreni më mbeti matanë Them
  Më kthejnë sërish aty ku isha Prizren Unë
  Jam Ai Që (S) Jam Kur Jam Prizreni Imzot
  Nga dora ime krijuan një statujë antike
  Më lanë në Muzeum që e pushtonte qetësia Thanë
  Këtu çdo gjë që (s) ishte Lojë vazhdon të jetë
  Si diçka që shekujt e sfiduan nëpërmjet teje
  Zbrit më poshtë Ja Ku Jam Në Prizren
  Aty më ke edhe mua A nuk të thashë se unë jam Ai
  Që (S) Jam Mund të më ngatërrosh me engjëllin tënd
  Tekanjoz që shëtit në vend teje nëpër muret
  E qetësisë Kërkon një afreskë që të gjason ty
  Të mund të të shenjtërojë në mënyrën e vet
  Vishni rrobat e mia të vjetëruara Dua ta shijojë
  Bukurinë ashtu siç është Loja mbaroi
  Edhe për një milienum të heshtjes Ajo që po
  Ndodhë këtu është vetëm një variant i saj
  Që njëherë ka ndodhur Ç' u bë Prizreni
  Ai është në mua Thashë Prizreni

  ( Prizren, 11 janar 1986)
  BARIU I DEÇANIT

  (Frymëzim nga pikturat e Ibrahim Kodrës
  komponuar në Deçan, verë e vitit 1969)


  Ngutu, nëpër atë urtësi të drurit, shtegtar i lodhur
  në fundin e përrallës që nuk është më përrallë
  - druri e hëngër bariun me fyell në dorë
  që ngarendte kah ato kope të çetuara përtej ditës
  kurse peizazhi që po krijohet nga gjethi i mbetur
  prej vjeshtës së vjetme u shndërrua tanimë në zjarr!
  Vraponi, o fëmijë, që po luani me pyllin
  që ndezej nëpër atë përrallë
  që nuk është më përrallë, por – vetëm heshtje që e krijoi
  atë njeri që e hëngrën urtësitë e drurit dhe pylltari
  që u ngul në pushkën e vet për nder
  të trëndafilit që do të lulëzojë
  Shtegtarë, në majë të ditës shkoi poeti për t`u varur!
  Duhet të ndërrohet kjo ditë vetëm brenda kësaj kënge!

  *
  E sollën një piktor në ditën që u shndërrua në një mollë
  tani fëmijët e padjallëzuar ngarendin që ta grimcojnë
  si planetin, si ëndrrën, si fëmijërinë e tyre që merr
  edhe atë paqe që e ruajnë nën gishta; dhe shkelin tokën
  edhe këtë pikturë të verës që bariu me fyell në dorë e kërkon
  ndër përralla e përralla atë Qytet ku do të dalë
  i barazuar me atë magji që e pa njëherë gjersa u shikua
  me diellin e varur nëpër shuplakat e pishave
  ndërsa legjenda e mbylli prapa kapakëve të librit të vet:
  Shtegtar, ngutu e shpëtoje atë dru që e hëngër bariun
  i cili po përkundet në qetësinë e barit që po zhduket
  në peizazhin që do të zgjohet në një dorë magjike
  dhe do t`i mbyllë të gjithë rrathët që do ta shkurtojnë
  atë fantazi të butë që po endet nëpër drunjtë e gjallë
  e ndoshta ajo do ta shpëtojë bariun e ëndërruar të verës!
  Dita po e grimcon atë kokërr mollë në dorën e fëmijës!

  *
  Ku mbeti Nusja e Deçanit që fliste për engjujt e zinj
  që thoshte se krejt pishat mund t`i përbironte
  nëpër gishtat e saj që i bleroheshin
  sa çel e mbyll sytë: ah, cili është ai dhëndër në rroba
  të gjetheve që do të bien në natën e gjerdekut të saj
  cila është ajo kullë që do t`ua hapë dyert udhëtarëve të humbur
  Në majë të pishës dielli përgatit lojën e vet
  o kush foli aq shumë për magjinë e trilluar
  e cila zogun e zuri fjetur në verën e dashur që i zhdukej
  bashkë me ëndrrën që ndërtonte çerdhen në syrin-magji
  pra: do të ndërtohet kjo kullë ai zog ajo dashuri – sa çel
  e mbyll sytë: o ku mbeti ai dru që e hëngri
  Bariun e Deçanit që rrinte dhe fliste vetëm me gjuhën
  e magjisë me gjuhën e zogut në një vizatim që e harroi
  dita në Blokun e Ibrahim Kodrës
  Ai dhëndër në rroba gjethesh po kthehet në vjeshtë!

  *
  Zogu që foli për ditën e sharruar në atë magji
  Hapi tëra dyert e ditës: piktorin po e ndëshkon syri i tij!
  që e krijuan ngjyrat gjersa i përshkoi
  prapa dyerve të ditës: o në cilën ujëvarë u mbytën thneglat
  në Bistricë ndoshta do t`ia gjejnë emrin edhe kësaj luleje
  dhe këtij fyelli që rastësisht hyri në këtë Blok të ditës
  ku me siguri do të krenohet ai bari me vizatimin e syrit të tij
  që shkon edhe përtej bjeshkës që na pengon edhe ne
  të shikohemi edhe për atë fyell që me të i zgjon barërat
  e fjetura të kohës dhe dashurisë së balsamosur ndër kohë
  dhe për atë gjuhë që cicëron aq bukur dhe aq ëmbël –
  si bilbilat që kanë mbetur në mesditën e murrme të heshtur
  Por: cili do të shkruajë këngën apo baladën për atë dru
  të urtë që hëngër bariun me fyell në dorë s`di në cilin qytet e pyll
  Shtegtarë, ngarendni dhe kërkojeni në këtë vizatim të ditës!


  Botuar në “Zëri i rinisë”, nr. 29, 11 tetor 1969

  _________________
  Biografia e autorit është marrë nga Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten