Mittwoch, 17. Juli 2013

Rifat Kukaj

Rifat Kukaj

Rifat Kukaj (25 tetor 1939 - 11 shtator 2005) lindi në Tërstenik të Drenicës, studioi në Normalen e Prishtinës. Është prozator, poet, dramaturg, përkthyes dhe skenarist i letërsisë për fëmijë dhe të rritur. Shkrimtari Kukaj po ashtu ka udhëhequr programet për fëmijë të Radio Prishtinës dhe ka redaktuar librat për fëmijë të Shtëpisë Botuese "Rilindja". Përktheu letërsi për fëmijë nga autor slloven, kroat, serb, e hungarez por edhe botoi shkrime vetanake në shumë nga këto gjuhë. Emrin e tij e mbajnë rreth 100 vëllime librash dhe 30 radio-drama. Kontribuoi në afirmimin e krijimtarisë letrare sidomos asaj për fëmijë në rrjedhat ndërkombëtare dhe se ndihmoi autorë të shumtë të rinj.
Vdiq në Ulqin, u varros në vendlindje.

Disa nga titujt e librve:


 • Xhuxhi nga Taxhuxhi - dramë humorisitike
 • Lepuri me pesë këmbë - skenarë filmi artistik
 • Bardhi e Mirushja (1986) - roman
 • Kokërmeli e Pilivesa (1971) - roman
 • Dita e xhufkave (1972) - roman
 • Shkrepi i Diellit (1972) - roman
 • Minaku i përhimtë (1973)- roman
 • Vjollca magjike (1974) - roman
 • Rrasa e Zogut (1975) - roman
 • Droja (1978) - roman
 • Dreri me një bri (1986)- roman
 • Xhuxhi nga Xhuxhishta (1998)- roman
 • Gogozheli i Gogozhinës (1999)- roman
 • Shkurtabiqi më i madh në botë {2000} - roman (botoi: URA)
 • Fshehtësia e breshkës (2002)- roman
 • Majmuni me kurorë mbretërore (2003) - Roman • Poezi nga Rifat Kukaj


  1. ZOGU I LASGUSHIT

  Yll i ndritur në natë qershori
  Sikur ra prej gjithësisë,
  Ngazëllyeshëm, sytë m’i mori
  Në degë t’qershisë.

  U purtekëm unë e gjethet
  Qetë e lehtë me petalet,
  Qielli vetë nisi të prehet
  Edhe malet.


  Kënga nga zogu i brishtë
  Lindi krejt ëndërrimtare,
  Dritë feksoi n’flatra e bisht
  Dhe n’për dritare.

  Gëzim, shpresë, në gji më derdhe
  E hare të butë si pushi,
  Zog-magji ti mirë se erdhe
  Nga Lasgushi!

  Ato porosi të larta
  Te dritarja e shtëpisë
  Po m’i thotë me vargje t’arta
  Kalorësi i bukurisë.
  2. NËNË KAM POR JAM JETIM

  (Mikut të sinqertë, shkrimtarit Odhise Grillo,
  që ma frymëzoi këtë vjershë)


  Udhëtova nga anë e anës

  Deri n’sheshin e Tiranës.

  Aty pashë një vogëlush

  Që i kishte sytë si rrush!

  Dhe e putha në dy faqe

  Ç’aromë lulesh-manushaqe!


  E përkëdhela dhe në gushë

  Si rrezja zogun në fushë.

  Ai më pa me habi:

  -Or xhaxha, kush je ti?!

  Jam poet - ca i krisur

  Nga Drenica larg i nisur...

  Erdha të thith nënën në gji

  Bashkë me një vëlla të ri.

  M’i fshij lotët ylli im

  Nënë kam por jam jetim.

  Na ndau skilja Evropë

  Që u ndaftë: copë-copë!
  3. BALADËZ

  Me pushkë në krah
  Një ditë dola për gjah.

  N’shteg qëndroja si guhak
  Zagari lehte n’imshtak.

  U mbështeta për një ah
  Harrova zagar e gjah,
  Mbi dëborën e ndritur
  Pikasa një zog të përhitur,
  Aq i brishtë e krejt i ngrirë
  Në acar ai martir
  Në shpinë i shtrirë!

  Këmbët thik përpjetë
  Ah jetë, sa e shkretë.

  Mbase shpresa i ka thënë:
  “Shtriji e ngrohi në Hënë!”

  Në mua vajtonte dita
  Në dy zyçka ende drita
  Po fiksonte por e mekur
  Porsi Hëna e paprekur
  Nga këmbët e zogut të gjorë
  Orëprerit në dëborë.

  Mbaron rrëfmi për një jetë
  Në vargun e njëzetetretë!
  4. BUKUROSH EDHE LAROSH

  Kryet në det
  Bishtin te retë...

  Në këtë shpat
  Puth shtëpitë,
  Në atë shpat
  Zogjtë e fëmi’ të...
  Degë më degë

  Edhe qershitë...
  Bukurosh edhe larosh
  Ah, ta kisha për krahosh!
  Lart në qiell I larmi hark
  E gudulis Lumi në bark...

  Nuk është urë
  Është pikturë!

  Këndoi trishtili:
  “Ciu, ciu, ciu...

  Se ç’na doli
  Pas shiut?!!!”
  5. NËNA 

  Ti ke pak zjarrmi
  Vogëlushe Leonorë,
  E nënës i digjet
  Zemra në kraharorë.

  N’mëngjes, po e zëmë
  S’të hahet - nuk ha,
  Urinë e tërë botës
  Nëna at’ ditë e ka...

  Oh, pa pandehur gishtin
  E gërvishte pak,
  E di ç’ndodh me nënën?
  Zemra i pikon gjak!

  Mbi shtrojën më t’butë
  Ajo shpesh këlthet:
  -Kam dro’ ndonjë pupël
  Vashëzën mos ma vret.

     6. VESHËT E LEPURIT
   

  Në arën me grurë
  Në fshatin Veleshtë
  Lepuri herë i çonte
  Herë i palonte veshët...

  Në fshat po qante një fëmijë
  Këtë lepuri s’desh ta dëgjonte
  Ndaj veshët i palonte...

  Në fshat po qeshte një fëmijë
  Këtë lepuri desh ta dëgjonte
  I lumtur veshët i çonte...
  7. DY MOTRA

  “Dy motra, ven’ e vijnë,
  Njëra tjetrën s’e arrijnë..."

  ”Kujdes, në kthesë
  Mos e ngre kokën lart
  Se më puthesh me asfalt!

  Lëviz me këmbë mbaju me dorë
  Hapi sytë-në semaforë!

  Je i lehtë në Biçikletë, a dëgjon?
  Por s’je vetëm në komunikacion...

  ________
  Biografia e autorit është marrur nga Wikipedia

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten