Dienstag, 16. Juli 2013

Musa Ramadani

Musa Ramadani

Musa Ramadani më 1941 nga Gjilani, qysh si foshnje, bashkë me familjen, nga pushteti i atëhershëm, u deportua në Prizren, ku e kreu një pjesë të shkollimit fillor, për ta vazhduar atë (me të kthyer sërish) në Gjilan e në Viti. Në Gjilan e kreu edhe shkollimin e mesëm (Shkolla e Nxënësve në Ekonomi), ndërsa në Prizren – Shkollën e Lartë Pedagogjike, Dega e Letërsisë dhe Gjuhës. Që nga bangat e shkollimit të mesëm zu të merret me gazetari e letërsi, në mënyrë që, që nga viti 1965 e deri në mbyllje të saj pas vitit 2000, të punojë gazetar, redaktor në të përditshmen “Rilindja”.
Musa Ramadani është prezentuar në disa nga vëllimet, panoramat letrare e antologjitë, të përkthyera edhe në gjuhë tjera. Është laureat i një sërë Çmimesh. Talentin e tij prej krijuesi pluridimensional, e ka sprovuar edhe në krijimtarinë e fushave të tjera artistike. Është autor i një sërë tekstesh për këngë të lehta e të muzikës së tendencave moderne. Eshtë autor edhe i disa këngëve në frymën e zhanrit të muzikës së lehtë. Ndonëse pa ndonjë përgatitje paraprake muzikore, ka kompozuar këngë të cilat, madje në Manifesatimin më të madh muzikor të kohës “Akodret e Kosovës”, janë vlerësuar edhe me Çmimin e parë të Jurisë profesionale. Herë pas herë, është marrë e merret edhe me pikture. Madje një “kaptinë” e tërë e romanit të tij të fundit “Inamor:55”, është e “ilustruar” nga vetë punimet e autorit. Ramadani ka shkruar edhe humoreska, skeqe humoristike e shkrime satirike, me pseudonimin “Babloku”. Merret edhe me shkrime eseistike e kritikë teatrore, sikundër edhe me Udhëshkrime (nga Vjena e Parisi). Drama “Moisiu në unazën e Inflandit”, në sezonin 2003, u inskenua nga Teatri Kombëtar i Prishtinës, ndërkaq, drama “Ligatina” e Nebi Islamit, shkruar sipas motiveve të romanit homonim të Musa Ramadanit, në sezonin 2006, u inskenua në Teatrin Kombëtar të Gjilanit. Musa Ramadani punon me një përkushtim të madh, gjithnjë duke i qëndruar besnik frazës e vargut të latuar deri në përpikmëri, të një sintakse të kulluar shqipe, të një leksiku të begatshëm shprehjesh është cilësuar nga kritika letrare, siç është vepra “Ligatina”, sikundër edhe “Zezona” e një sërë tregimesh të përmbledhjeve të tij.

Vepra letrare


 • | “Mëkatet e Adamit” (poezi), “Rilindja, 1969;
 • |“Thirravaje” (poezi), “Rilindja”, 1971;
 • |“Neurosis” (poezi), botim autorial, 1973;
 • | Romani pa kornizë”, “Bota e Re”, 1975;
 • |“Muzat nuk flejnë” (poezi), “Rilindja, 1976;
 • |“Fluroma” (tregime), “Rilindja”, 1978;
 • |“Zezona” (roman), “Rilindja”, 1978, “Faik Konica”(ribotim), 2003;
 • |“Fjala në skenë” (recensione për shfaqje teatrore), “Rilindja”,1080;
 • |“Alfabeti i neurozave” (poezi), “Flaka e Vëllaznimit”, 1983;
 • |“Ligatina” (roman), “Rilindja”, 1983;
 • |“Moisiu në unazën e Inflandit” (dramë), “Rilindja”, 1984;
 • |“Eugjenika e tri deteve” (poezi), “Rilindja”, 1986;
 • |“Satana ma vodhi gurin e urtisë” (tregime), “Rilindja”, 1987;
 • |“Nostalgji antike” (përzgjedhje e poezive) , “Rilindja, 1995;
 • |“Vrapuesja e Prizrenit” (roman), “Dukagjini”, 1997;
 • |“Antiprocesioni” (roman), “Buzuku”, 1997;
 • |“Inamor: 55” (roman), “Buzuku”, 2000.
 • |“ Mëkatet e Ha(E)vës, poezi, Penclub, 2007, Prishtinë
 • |“Premiera shqiptare” (Recensione për dramën, shfaqjet), “Spektri”, Shkup 1996;


 • Përkthimet


 • |“Mariamna” – PärLagerkvist
 • |“Fillokteti” – Heiner Müler
 • |“Askushi” – Jezi Andzejevski
 • |“Shkretëtira e tatarëve” – Dino Buzzati
 • |“Legjenda per Araratin” – Yasar Kemal
 • |“Bufi i verbër” – Sadec Hedayat
 • |“Dhe nuk gjej vëlla më të mirë” – Maksud Ibrahimbekov
 • |“Humbella” – Mirko Kovac
 • |“Ditë pranvere” – Ciril Kosmac
 • |“Aromat, ari e temjani” – Slobodan Novak
 • |“Piramida e Emës” – Dubravka Ugrešić
 • |“Ogursëzi” – Nedzad Ibrisimovic


 • Poezi nga Musa Ramadani
  KËSHILLA MIKUT TIM

  Mik
  Shtëpitë tona si gota cakrrohen
  Gjerdhe as dyer përmes s’kmi bërë
  Dielli
  Udhën deri te ne kur e gjen
  Gëzim kuj më tepër i bjen

  Ty apo mua ?

  Mik
  Livadhet tona si dashnorë puthen
  Gurë a mexhde askund s’ kemi vënë

  Shiu
  Sixhim teposhtë kur ligron
  N’cilin më shumë fryt lëshon:

  N’tëndin apo timin?

  Atëbotë
  Kujtohu mirë lum miku im
  Përse prore më bën të druaj?

  Se për dallim o dredhim
  Koha kaherë ka kaluar

   


  JO, FAQET E PARA TË GAZETAVE S’ I LEXOJ

  Brenga mendjen n’ marimangë ma pështolli
  Tmerri zemrën n’ fole minjsh ma shndërroi

  Faqet e para të gazetave
  Kurr më s’i lexoj

  E rëndë është ajo peshë fjalësh
  Si shi plumbi n’shpirt m’rigojnë

  I kam lutur sytë që fjalën
  Luftë të mos e venerojnë

  I kam bindur veshët që fjalën
  Mordje kurrë t’mos e dëgjojnë

  E kam urdhëruar gojën që fjalën
  Gjak përjetë të mos e shqiptojnë

  Se e rëndë është pesha e fjalëve
  Si shi plumbi n’shpirt m’rigojnë

  Dëgjomëni ç’ju them
  Unë faqet e para të gazetave
  Jo, nuk i lexoj kurrë më !

  Gjersa njerëzit në bisha shndërruar
  Shekullin e zjarrit s’do e kenë shëruar

   


  NJERIU KA NJË KOKË
  NJË JETË NJË DASHURI

  Njeriu ka një kokë
  Glob i gjallë për lule e predha
  Ku drejtpeshohen hapësira e koha

  Mos luani me kokën e tij !

  Njeriu ka një jetë
  Skenë e mirësive ndaj mëkateve
  Pse lindin e vdesin çdo ditë

  Mos luani me jetën e tij !

  Njeriu ka një dashuri
  Fjalë ( vallë) e tepërt n’histori
  Nga ligjërojnë mëkatet e motive

  Mos luani kurrë me dashurinë e tij !

   


  VETËM NËNA VETËM

  (Letër Nënë Symbyles që s’do t’i arrijë kurrë)

  Jam imunizuar i tëri kundër harresës
  Gjurmët e kujtimit s’mund t’m'i fshijë kurrë

  “Atë ditë që shohim nënën të vdekur, fillon pleqëria”
  - Aforizmën e një mençuraku veç ma rikujtoi
  Vesa e papandehur në globin tim të gjallë

  Jeta më mësoi të kuptoj mijëra shikime
  E shikimi Yt i mbramë enigmë më mbeti

  Nënë

  Vetëm në ndarjene memece fare s’kam besuar !

  Ato ditë befas sytë e mi shterruan, më fal
  Dhembja m’ishte peshë më e rëndë se loti

  E dije se shkrova vjersha e libra mbi mëkate
  Në asnjë varg tëë lirë s’Të zura ngoje dot
  Jeta Jote jeta ishte vargu më i bukur imi

  Në bregun e fashës Ti më s’i ndien këto fjalë
  As vajet që tërë jetës sime do të rigojë

  Por…kundër harresës jam imunizuar i tëri
  Kurrë s’mund t’m'i fshijë gjurmët e kujtimit

  ( Prishtinë, shkurt – mars, 1973)


     TËHUAJËSIMI

  Mësyva për të satën herë këtë qytet
  Pa ëndrralla e gjakime
  Sall t’shkëmbej ndonjë fjalë me miq
  T’ia uroj ndokuj martesën
  T’ia përgëzoj familjen ndoshta
  Ngushëllime t’i shpreh ndokuj
  Po shokët luftonin me brengat dëgjova
  Miqtë ishin dalldisur në pontë e poker
  Të tjerët me se merreshin as që pyeta
  U kujtova: mujat ishin ndërruar në kalendar
  Dhe vitet pritnin të shumëzohen ndër vete
  Në bujtinë udhëtarësh të rastit ktheva
  Duke darkuar me vetveten në qindra pjesë
  Njëri plot domethënie më shikoi e shikoi
  Si një ardhës që befas sjell fatkeqësi
  Tjetri vërente ashtu plot dhembshuri
  Se si vetëluftoja pa mëshirë në vetmi
  Portirit i kërkova dhomë me një shtrat
  Duke thënë: do punoj, pa treguar frikën
  Në qytetin e lindjes në qytetin tim
  Dyer që happen oda që grishin s’kish

  Atëherë në dhomën (më duket) numër 209
  Ndieva se sa i rëndë qenka tëhuajësimi


     MIQTË E MI MEMECË

  Ja, ndodhen në dhomën time frymojnë
  Të vegjël, të mëdhenj, të ëhollë, të trashë
  Të bardhë, të zez, të kuq, të verdhë
  Dërdëllis me ta netve si me vetminë
  Nuk më hidhërojnë, nuk më kundërshtojnë
  Më gjezdisin pa përtesë ndër kohëra e hapësira
  Civilizime e rrënime, qytete e shtete më shpien
  Dhe prapë më kthejnë këtu në dhomën time
  Qëndrojnë heshturazi ndanë murit më vështrojnë
  Pranë njëri-tjetrit në këmbë e gjithë huti
  Në ballë shkronjat seç ua shndrisin emrat
  Zemrat u janë të hapura për shpalim
  Çdo gjë shoh e ndiej tek miqtë e mi
  Duke udhëtuar në vete pa shpresuar për kthim
  Ndonjëherë edhe grindem ashtu fëmijërisht
  Në ndërrim motesh me tat ë vdekur a të gjallë -
  Pse nuk më përgjigjen po veç tok më dëgjojnë

  Bah, as miqtë memecë s’janë ngushllimtarë të mirë !

   

  MIQTË DHE HIJET E TYRE

  Në cilën stinë vallë të marrësh udhë
  Çfarë rruge dredhore të ndjekësh
  Ku të ndalesh për pushim e një pikë ujë
  Cili bisht gjarpri të zvarritet deri në krye
  Kur të nisesh me njatë të verbtin besim
  Është mirë të ndalet ora në fillim të shtegut
  Busullën gjithsesi ta harrosh me qëllim
  Natën të ecësh sin ë lojën symbyllurazi
  Armën ta varësh në mur për kujtim
  Fjalët t’i ruash deri në takim
  Heshtjen ta bartësh si mëkatin deri në shpinë
  Sytë të mos i ndërsesh si qentë e zgjidhur
  Këmbët të mos i urdhërosh si ushtarë të gjorë
  Duart t’i shtrish me shuplaka kthyer teposhtë
  Kokën ta ngresh lart si krushku në dasmë
  E në trastëne zbrazët kraheqafë të marrësh
  Një libër të vogël për ta dëftuar kthimin

  Se në vend të miqve të ardhëshëm e të rinj
  Ngjet të tëp resin vetëm hijet e tyre
   
  HISTORIA E PIKËS SIME

  S’para unë s’isha veçse një pikë
  Më pas u mërzita e u bëra presje
  Aventura filloi brenda gjysmëharku
  Kaluan shekuj, era e mileniume, epoka
  Luftëra, armëpushime, shumë paqe e pak liri
  Harku ecte udhës së rrethit e u mbyll
  Gjysmë shekulli isha një zero e madhe
  Në fillim të këtij mileniumi të tretë
  Droj në mos do kthehem sërish nënjë pikë

  ( Më 30.8.1993)
   
  AS I MBYS TË DASHURIT E MI AS I NGJALLË

  Njeriu e koha shpalojnë misteret
  Mistike mbetet vetëm vdekja mistike

  Ç’të bëj me një jetë e njëmijë vdekje
  S’mund t’ju ngjall nga mjegulla
  Pas katërmijë e pesëqind vjetësh
  Si gilgameshi i lashtë e mitik
  Mundtë provoj e të gjej ndonjë barishte
  Kundër pavdeksisë ose amshimit
  Por droj nëse në udhëkryqet e botës
  Do të has papritmas ndonjë pasardhëse
  Të nimfave sikundër ajo Sabita e urtë
  Që të vërtetojë kotësinë e gjurmimit

  Nuk dua t’i ngjall përsëri nuk dua
  As t’i mbys nuk dua dot t’i mbys
  Të dashurit e botës nga mjegulla

  Misteret i shpalojnë njeriu e koha
  Vetëm vdekja mbetet mistike vdekja

  Vetëm vdekja nuk gënjrn në botë
  Ligjëron nga përvoja Sadek Hedajati

  (26.9.1979)


     POETIT TË AMSHIMIT
  (Mikut, Beqir Musliut)

  Kurdo që rrinim unë e ti, denim dhe të heshtnim
  Nëse fjalët humbnin kuptimet, heshtja ua kthente

  Më 24 qershor se si më humbe krejt papandehurazi
  Në mos je fshehur diku siç e kishe shprehi dikur
  Dhe do të gjendemi befasisht nëpër muzikën e sferave

  Unë s’e mohoj vdekjen veçse edhe ringjalljes i besoj
  Më humbe enkas hapësirave mistike e shumëpërmasore
  Por edhe përtej “Librit të anatemave” do të të kërkoj

  Ti do të më shfaqesh si një surprizë në pa(n)kohësi
  Që sërishmi ta vazhdojmë në duet atë farë heshturime

  ( Ulqin, 27 qershor, 1996)

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten