Mittwoch, 17. Juli 2013

Eqrem Basha

Eqrem Basha poet, prozator, skenarist e akademik, lindi më 15 nëntor 1948 në Dibër, Maqedoni, ku kreu shkollën fillore dhe të mesmen. Në vitet 1967-1971 studioi gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Prishtinës. Gjatë studimeve botoi tregime, vjersha dhe kritikë për film e televizion. Më 1972 punon në gazeta Rilindja|gazetën Rilindja, në të cilën shkruan për artet figurative. Nga janari i vitit 1974 deri më 5 korrik 1990 (kur u përjashtua me dhunë) punoi në TV Prishtina, në fillim redaktor i redaksisë së dramës, kurse në fund redaktor përgjegjës i Programit Kulturo- Artistik. Gjatë kësaj periudhe (në vitin 1992 në Arl dhe në vitin 1994 në Paris) disa herë qëndron në Francë me punë në projekte përkthimesh të dramaturgjisë frënge, kurse pas kthimit kryen punën- redaktor i kulturës në revistën javore Koha. Në vitin 1994, bashkë me Gani Bobin, Rexhep Ismajlin dhe Shkëlzen Maliqin, themelon shtëpinë botuese Dukagjini të Pejës, ku edhe sot është redaktor përgjegjës. Ka marrë pjesë në shumë takime letrare dhe në festivale ndërkombëtare të poezisë (Paris, Bruksel, Amsterdam, Varshavë, Lion, Die, Grënobël, Leuven, Lodeve, Seyni, Bukuresht, Konstancë, Vjenë, Grac, Gjenevë, Stavanger, Barcelonë, etj.), në festivale filmi e televizioni, në tryeza dhe debate ndërkombëtare.Shkruan tregime, romane, vjersha, skenarë për film e TV, radiodrama dhe kritikë për artin figurativ. Përkthen nga frëngjishtja, italishtja dhe nga gjuhët sllave. Anëtar i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës u zgjodh në vitin 2004. /Wikipedia/

Librat e botuar

 • Shëtitje nëpër mjegull, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1971.
 • Opuset e maestros, poezi, Bota e Re, Prishtinë, 1971.
 • Stacionet e fisnikëve, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1972.
 • Polip-ptikon, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1974 (ribotuar nga Rilindja më 1980).
 • Yjedet, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1977.
 • Mëngjesi i një pasditeje, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1978.
 • Atleti i ëndrrave të bardha, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1982.
 • Udha qumështore, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1986.
 • Brymë në zemër, poezi e zgjedhur, Rilindja, Prishtinë, 1989.
 • Poezi, Naim Frashëri, Tiranë, 1990.
 • Marshi i kërmillit, tregime, Dukagjini, Pejë, 1994 (Çmimi “Hivzi Sulejmani”).
 • Zogu i zi, poezi, Flaka, Shkup, 1995, (Çmimi i Mitingut të Poezisë, Gjakovë)
 • Dyert e heshtjes, roman, Dukagjini, Pejë 2001.
 • Alpinisti, roman, Dukagjini, Pejë 2004. (Ribotuar në kolanën Letërsia shqiptare në Maqedoni, me parathënien e Ali Aliut, Mikena, Manastir, 2008).
 • Doktrina e të menduarit vetëm, poezi e zgjedhur, ASHAK, Prishtinë, 2006.
 • Meny ballkanike, poezi e zgjedhur, Toena, Tiranë, 2006.
 • Shtëpia e mallit, tregime, Ideart, Tiranë, 2009.
 • Lakorjka e Ik’sit, roman, (Çmimi “Azem Shkreli” për vepën më të mire në prozë për vitin 2011), Botimet Koha, Prishtinë, 2011.
 • Varrë, roman, Botimet Koha, Prishtinë, 20012.


 • Filmografia

 • Kulla (film televiziv) Kulla (1991) (TV)
 • Migjeni (film televiziv) Migjeni (1990) (TV)
 • Bashkësia lokale (1988) (TV)
 • Lulepjeshkat e dashurisë (1988) (TV)
 • Mixha Ramë (1985) (TV)
 • Tre vetë kapërcejn malin (1981) (TV)
 • E tërë jeta për një ditë (1980) (TV)
 • Epoka para gjyqit (1978) (TV)
 • Rropullari (1978) (TV)


 • Skenare

 • Proka (1984)
 • Pehlivanët (1975) (TV)


 • Poezi nga Eqrem Basha


  TROKITJET E ZEMRES
   
  Nese troket e s’ pergjigjet askush
  Mos u brengos
  S’ do ate thote se eshte e zbrazet shtëpia
  Eshte vetem lodhje
  Humbje e deshires per te hapur porten
   
  Nese therret ne oborr
  E s’ te del askush ne dritare
  Prape mos u brengos
   
  Kjo bote eshte shurdhuar
  Nuk i degjon trokitjet e zemres
   
   
   
  NETE ARGATESH
   
  Vone eshte per te dale ne shesh
  E dashur
  Mbyll zogjte ne kafaz
  Ver qenin ne gjume
  Te mos i lehe henes
   
  Vone eshte per te qare
  E per t’u ankuar
  E dashur
  Ver doren ne zemer
  Mbyllja kyçin ligesise
  Leri ata qe flene me urrejtje
  Te djegin llampen e vet
  Dhe ta mbledhin vrerin ne shishe
   
  Vone eshte per dashuri
  E dashur
  Sot gjithe diten kam qene argat
  Ne tregun e te deshperuareve
  Dhe s’ me mori kush
  Te mbjell nje fare shprese
  Ne aren e madhe
  Ne fund te zabelit
   
  Vone eshte per dashuri
  Vone
  Me zgjo neser heret
  Nese s’ kam vdekur nga pikëllimi
   
   
   
  AUDIENCA
   
  Shefi i protokollit pyeti me se merremi
  Jemi te lodhur
  I thame
  - dakord por me se merreni
  - me vetveten
  Thame
  Jemi te pushtuar
  Do te pushonim  pak
   
  Merreni me politike
  - ah jo
  Qellimi yne eshte liria
   
  Shefi shenoi
  Dhe na shikoi me habi
   
  Naive duken
  Tha kur hyri te na paraqese
  Dhe te pashprese
  Shqiptare jane
  Vijne nga vendi i urrejtjes
  Kerkojne te  kuptohen
  Nuk insistojne ne dashuri
   

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten