Mittwoch, 17. Juli 2013

Eqrem Basha

Eqrem Basha poet, prozator, skenarist e akademik, lindi më 15 nëntor 1948 në Dibër, Maqedoni, ku kreu shkollën fillore dhe të mesmen. Në vitet 1967-1971 studioi gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Prishtinës. Gjatë studimeve botoi tregime, vjersha dhe kritikë për film e televizion. Më 1972 punon në gazeta Rilindja|gazetën Rilindja, në të cilën shkruan për artet figurative. Nga janari i vitit 1974 deri më 5 korrik 1990 (kur u përjashtua me dhunë) punoi në TV Prishtina, në fillim redaktor i redaksisë së dramës, kurse në fund redaktor përgjegjës i Programit Kulturo- Artistik. Gjatë kësaj periudhe (në vitin 1992 në Arl dhe në vitin 1994 në Paris) disa herë qëndron në Francë me punë në projekte përkthimesh të dramaturgjisë frënge, kurse pas kthimit kryen punën- redaktor i kulturës në revistën javore Koha. Në vitin 1994, bashkë me Gani Bobin, Rexhep Ismajlin dhe Shkëlzen Maliqin, themelon shtëpinë botuese Dukagjini të Pejës, ku edhe sot është redaktor përgjegjës. Ka marrë pjesë në shumë takime letrare dhe në festivale ndërkombëtare të poezisë (Paris, Bruksel, Amsterdam, Varshavë, Lion, Die, Grënobël, Leuven, Lodeve, Seyni, Bukuresht, Konstancë, Vjenë, Grac, Gjenevë, Stavanger, Barcelonë, etj.), në festivale filmi e televizioni, në tryeza dhe debate ndërkombëtare.Shkruan tregime, romane, vjersha, skenarë për film e TV, radiodrama dhe kritikë për artin figurativ. Përkthen nga frëngjishtja, italishtja dhe nga gjuhët sllave. Anëtar i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës u zgjodh në vitin 2004. /Wikipedia/

Librat e botuar

  • Shëtitje nëpër mjegull, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1971.
  • Opuset e maestros, poezi, Bota e Re, Prishtinë, 1971.
  • Stacionet e fisnikëve, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1972.
  • Polip-ptikon, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1974 (ribotuar nga Rilindja më 1980).
  • Yjedet, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1977.
  • Mëngjesi i një pasditeje, tregime, Rilindja, Prishtinë, 1978.
  • Atleti i ëndrrave të bardha, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1982.
  • Udha qumështore, poezi, Rilindja, Prishtinë, 1986.
  • Brymë në zemër, poezi e zgjedhur, Rilindja, Prishtinë, 1989.
  • Poezi, Naim Frashëri, Tiranë, 1990.
  • Marshi i kërmillit, tregime, Dukagjini, Pejë, 1994 (Çmimi “Hivzi Sulejmani”).
  • Zogu i zi, poezi, Flaka, Shkup, 1995, (Çmimi i Mitingut të Poezisë, Gjakovë)
  • Dyert e heshtjes, roman, Dukagjini, Pejë 2001.
  • Alpinisti, roman, Dukagjini, Pejë 2004. (Ribotuar në kolanën Letërsia shqiptare në Maqedoni, me parathënien e Ali Aliut, Mikena, Manastir, 2008).
  • Doktrina e të menduarit vetëm, poezi e zgjedhur, ASHAK, Prishtinë, 2006.
  • Meny ballkanike, poezi e zgjedhur, Toena, Tiranë, 2006.
  • Shtëpia e mallit, tregime, Ideart, Tiranë, 2009.
  • Lakorjka e Ik’sit, roman, (Çmimi “Azem Shkreli” për vepën më të mire në prozë për vitin 2011), Botimet Koha, Prishtinë, 2011.
  • Varrë, roman, Botimet Koha, Prishtinë, 20012.


  • Filmografia

  • Kulla (film televiziv) Kulla (1991) (TV)
  • Migjeni (film televiziv) Migjeni (1990) (TV)
  • Bashkësia lokale (1988) (TV)
  • Lulepjeshkat e dashurisë (1988) (TV)
  • Mixha Ramë (1985) (TV)
  • Tre vetë kapërcejn malin (1981) (TV)
  • E tërë jeta për një ditë (1980) (TV)
  • Epoka para gjyqit (1978) (TV)
  • Rropullari (1978) (TV)


  • Skenare

  • Proka (1984)
  • Pehlivanët (1975) (TV)


  • Poezi nga Eqrem Basha


    TROKITJET E ZEMRES
     
    Nese troket e s’ pergjigjet askush
    Mos u brengos
    S’ do ate thote se eshte e zbrazet shtëpia
    Eshte vetem lodhje
    Humbje e deshires per te hapur porten
     
    Nese therret ne oborr
    E s’ te del askush ne dritare
    Prape mos u brengos
     
    Kjo bote eshte shurdhuar
    Nuk i degjon trokitjet e zemres
     
     
     
    NETE ARGATESH
     
    Vone eshte per te dale ne shesh
    E dashur
    Mbyll zogjte ne kafaz
    Ver qenin ne gjume
    Te mos i lehe henes
     
    Vone eshte per te qare
    E per t’u ankuar
    E dashur
    Ver doren ne zemer
    Mbyllja kyçin ligesise
    Leri ata qe flene me urrejtje
    Te djegin llampen e vet
    Dhe ta mbledhin vrerin ne shishe
     
    Vone eshte per dashuri
    E dashur
    Sot gjithe diten kam qene argat
    Ne tregun e te deshperuareve
    Dhe s’ me mori kush
    Te mbjell nje fare shprese
    Ne aren e madhe
    Ne fund te zabelit
     
    Vone eshte per dashuri
    Vone
    Me zgjo neser heret
    Nese s’ kam vdekur nga pikëllimi
     
     
     
    AUDIENCA
     
    Shefi i protokollit pyeti me se merremi
    Jemi te lodhur
    I thame
    - dakord por me se merreni
    - me vetveten
    Thame
    Jemi te pushtuar
    Do te pushonim  pak
     
    Merreni me politike
    - ah jo
    Qellimi yne eshte liria
     
    Shefi shenoi
    Dhe na shikoi me habi
     
    Naive duken
    Tha kur hyri te na paraqese
    Dhe te pashprese
    Shqiptare jane
    Vijne nga vendi i urrejtjes
    Kerkojne te  kuptohen
    Nuk insistojne ne dashuri
     

    Keine Kommentare:

    Kommentar posten