Dienstag, 3. März 2015

Aleks Çaçi

Aleks Çaçi, lindi më 15 gusht të vitit 1916 në Palasë. Ishte poet dhe publicist shqiptar. Ishte pjestari i grupit të shkrimtarëve shqiptarë të viteve ’30-të, ku dhe nisi të shkruaj vjershat e para. Pseudonimi i tij ka qënë Deme Petriti. Në 23 shkurt 1989 u nda nga jeta.
Si rezultat i aktiviteteve të tij revolucionare, si dhe shkrimet e tij, në 1936 ai ishte i izoluar në qytetin e Beratit për dy vjet nga ana e regjimit të Mbretit Zogu. Çaçi ishte një anëtar aktiv i luftës për pavarësi nga shtypja e huaj. Që nga ditët e para të organizatës që ai ka punuar në grupin redaktimi i "Kushtrimi i Lirisë" (Beteja klithma e Lirisë), ku ai i botuar artikuj të shumta, poezi dhe prozes. Aleks Çaçi ishte gjithashtu i ngarkuar me një tjetër gazetë, "Trumpeta Çlirimtare" që përdoret për të publikohet në kohë lufte në rajonin e Kurveleshit, në jug të Shqipërisë.
Pas luftës, ai ka punuar në "Lidhia e Shkrimtareve" dhe në shumë gazeta dhe revista letrare te asaj kohe. Njëkohësisht është marrë edhe me përkthimin e literaturës letrare nga greqishtja në gjuhën shqipe. U nda nja jeta më 23 shkurt 1989.


Veprat letrare
  • "Këngët e dheut"
  • "Margarita Tutulani"
  • "Ashtu myzeqe"
  • "Me ty Stalin"
  • "Poezia Shqipe"
  • "Bisedë me diellin"
  • "Ëndrrat e mia"
  • "Aroma e bukës"
  • "Na hoqën çatinë"
  • "Shtëpia përballë diellit"
  

Keine Kommentare:

Kommentar posten