Dienstag, 3. März 2015

Arif Demolli

Arif Demolli

Arif Demolli lindi më 2 maj 1949 në Gllogovicë të Prishtinës. Mësimet e para i mori në vendlindje, kurse në Prishtinë mbaroi shkollën e mesme normale dhe fakultetin filozofik, grupin e gjuhës dhe letërsisë shqiptare. Pos në arsim punoi në revistën “Bota e Re”, Televizionin e Prishtinës, “Fjala”, “Pionieri” dhe tani në MASHT, në Prishtinë. 
Tregimet e tij jane perfshire ne panorama dhe ne antologji te ndryshme te prozatoreve shqiptare. Librat "Ballkonet e nje qyteze" dhe "Pellumbat e kujtimeve" i jane ribotuar edhe në Tiranë. Më 1981 u burgos dhe u dënua me dy vjet burg, kurse deri më 1990 mbeti pa punë dhe pa të drejtë botimi të veprave të tij.
 Për romanin "Të gjallët dhe të vdekurit e një fëmijërie" mori Çmimin Pjetër Bogdani të Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, kurse për librin "Pse gjirafa ka qafë të gjatë" mori çmimin letrar Vehbi Kikaj. Ishte autor dhe bashkautor edhe i disa librave të leximit. 
Arif Demolli ka shkruar krysisht prozë për femijë e për të rritur. 
U nda nga jeta më 6 mars 2017.


Veprat letrare
 1. Pëllumbat e kujtimeve
 2. Ballkonet e një qyteze
 3. Lushi si askushi
 4. Fjalim para tokave të vjetra
 5. Njeriu i blertë
 6. Ante portas
 7. Shkullësit e përjetshëm
 8. Të gjallët dhe të vdekurit e një fëmijërie
 9. Lushi në kopshtin e magjepsur
 10. Druri ku duan të jetojnë të gjithë
 11. Vdekja e Akanit
 12. Pse gjirafa ka qafë të gjatë
 13. Farët magjike
 14. Lulevera dhe Ylberi
 15. Si mbetën gjallë shqiptarët
 16. Pëllumbat e kujtimeve
 17. Kur je më i vogli
 18. Nën kafaz-tërë gaz
 19. Plaku Zemërbardhë

Keine Kommentare:

Kommentar posten