Dienstag, 3. März 2015

Besnik Mustafaj

Besnik Mustafaj lindi më 23 shtator të vitit 1958 në Bajram Curr. (Tropojë), është shkrimtr dhe politikan. Veprat e tij janë të botuara në shumë gjuhë si shqip, frëngjisht, anglisht, gjermanisht, italisht, greqisht etj. Ka fituar çmimin Mesdhetar për letërsi me librin e tij "Daullja prej letre" në 1998
 

Karriera:
 • 1981 : Mesues në rrethin e Tropojës.
 • 1982 : Pedagog në Universitetin e Tiranës
 • 1983 : Gazetar në gazetën "Zëri i Popullit".
 • 1988 : Përkthyes në Institutin e Studimeve Marksiste Leniniste.
 • 1989 : Punonjës në Sektorin e Marrëdhënieve me Jashtë në Lidhjen e Shkrimtarëve dhe Artistëve
 • 1990 : Kryeredaktor i revistës "Bota Letrare"
 • 1991 : Përkrah Sali Berishës dhe Azem Hajdarit drejtoi kryengritjen studentore kundër regjimit komunist.
 • 1991 : Deputet në legjislaturën XII të Kuvendit të Shqipërisë.

Më 1991 i ofrohet nga Fatos Nano posti i ministrit të kulturës qe ai refuzon. Më 1992 i ofrohet posti i ministrit të punëve të jashtme që ai gjithashtu refuzon,por pranon postin e Ambasadorit të Shqipërisë në Francë (nga 1992 deri në 1997). Si ambasador ai arriti firmosjen e traktatit të miqësisë midis Francës dhe Shqipërisë, traktati i parë miqësie i Shqipërisë me një vend perendimor që nga paktet e Tiranës të viteve 1930. Ai gjithashtu qe negociatori i hyrjes së Shqipërisë në Këshillin e Evropës. Më 1997 ai jep dorëheqjen pas ardhjes në pushtet të Partisë Socialiste dhe rikthehet në Shqipëri, ku ai do të pranoj postin e drejtorit për marrëdheniet me jashtë të Partisë Demokratike.
2001 : Deputet i Tiranës.
2005 : Rizgjidhet deputet në të njejtën zonë elektorale në Tiranë.
12 shtator 2005 emerohet minister i puneve te jashtme.

Tituj të veprave

 • Motive të gëzuara (1978)
 • Pragu i verës (1985)
 • Fytyrë burri (1987)
 • Bregu i lumit të kthjellët (1986)
 • Vera pa kthim (1989)
 • Shqipëria, midis krimeve dhe mirazheve
 • Nje sagë e vogël
 • Daullja prej letre
 • Ditari i një ambasadori në Paris
 • Boshi
____________
Nga WIKIPEDIA

Keine Kommentare:

Kommentar posten