Dienstag, 3. März 2015

Dionis Bubani

Dionis Bubani lindi në Bukuresht më 18 shtator 1926, në rrugën atëherë të quajtur "Turku", e më vonë "Malet Tatra". Shkollimin fillor dhe të mesëm e kreu në Bukuresht. Ishte djali i Gjergj Bubanit, përkthyes, editor e publicist. Gjatë viteve 1932-33 në Konstancë të Rumanisë Gjergji botoi gazetën patriotike "Kosova". 
Në vitin 1940 Dionis Bubani, së bashku me familje u kthye në Shqipëri, vendlindjen e babait të tij. Pas katër vitesh që u kthyen në Shqipër, regjimi komunist e burgosi Gjergj Bubanin, andaj Dionisi i ri u desh të kujdeset për vete dhe familjen. Ai punoj në një puntori biçikletash, shiti cigare rrugëve e nëpër kafene, por punoj edhe si kartelist, madje edhe si daktilograf në Ministrinë e Jashtme. Mëqe ishte djali i publicistit, ai filloi të merret edhe me shkrime. Në fillim punimet e veta i botoi në "Letrari i ri", dhe "Rinia", ndërsa në vitin 1946 filloi të bashkëpunon me revistën humoristike "Hosteni", redaktor i së cilës u bë më vonë.
Dinos Bubani në Tiranë studioi filologji. Gjatë punës së tij krijuese Dionis Bubani u muar me publicistikë, satirë, humor dhe letërsi për fëmijë e për të rritur, përkthime dhe me shkrimin e komedive. Për punën e tij krijuese dhe për përkthime ai u shpërblye disa herë. Ai njohu për së afërmi shumë rilindas e njerëz të shquar të kulturës sonë: Çajupin, Asdrenin, Kutelin, Poradecin, Luarasin, Kadarenë, Agollin, Godon, Grillon, Nikolla-n, Greblleshin, Man-in e shumë të tjerë, për të cilët edhe ka shkruar një vepër. 
Është me interes të përmendet se Dionis Bubani ka përkthyer edhe "Poemën" e Lasgush Poradecit nga rumanishtja në shqip, të cilën Poradeci e shkroi gjatë kohës kur po jepte provimin pranues në Akademin e arteve te bukura në Bukuresht. Dionis Bubani vdiq në Tiranë me 10 shkurt 2006.

Veprat
 • "Aventurat e Çapaçulit" nëpër vend e botë / cikël librash,
 • "Dardha e ka bishtin prap",
 • "Yjet nuk shihen kurrë",
 • "Çështje përsonale", "
 • "Pazar i mbarë",
 • "Ujku te dentisti",
 • "Plumba dhe cianur",
 • "Maçoku dhe Patoku",
 • "Një aventurë në Tiranë",
 • "Papagalli në doganë",
 • "Poezia shqipe",
 • "Vejusha gazmore",
 • "Shaka tragjike të jetës sime",
 • "Urgjent, sekret dhe rezervat",
 • "Biçikleta me tri rrota",
 • "Kërriçi prej floriri", e të tjera.

Përkthimet
 • "Poemën" e Lasgush Poradecit,
 • "Aforizmat" e Nikolae Jorga-s,
 • "Kodi i sjelljeve të pëlqyeshme" të Ayrelia Marinesku-t,
 • "Përralla të zgjedhura nga letërsia botërore" e të tjera.

Komeditë e Dionis Bubanit
 • "Armiku i grave",
 • "Bileta e llotarisë",
 • "Kandidati i shkencave",
 • "Milioner pa asnjë kacidhë" libreton,
 • "Zarf i hapur",
 • "Skena dhe prapaskena" (pamflete dhe fejtone).

Tekstet e këngëve
 • "Fëmija i parë" kushtuar Odhise Grillos,
 • "Mos më qorto",
 • "S'di të vallëzoj",
 • "Sot mbush 20 vjeç",
 • "Kur jam pranë teje",
 • "Mjekut të ri",
 • "Të pajtohemi" e të tjera.
_________
Nga WIKIPEDIA

Keine Kommentare:

Kommentar posten