Donnerstag, 30. Mai 2013

Vasil Tabaku

Vasil TABAKU (10.9.1953). Lindi në Lushnje, në një familje me origjinë nga Gramshi. Pas disa muajsh familja e tij do të transferohet në zonën e Mallakastrës në qytetin e Ballshit, ku e kaloi fëmijërinë dhe rininë. Arsimin tetëvjeçar e kreu në Ballsh, sikurse edhe atë të mesëm në Shkollën e Mesme të Bashkuar “Derivsh Hekali”.
Poeti, shkrimtari dhe publicisti Vasil Tabaku, krijimtarinë letrare–artistike e ka filluar që në bankat e shkollës tetëvjeçare, kurse botimet e para poetike i ka publikuar në vitet e shkollës së mesme, në organet e shtypit letrar të kohës.
Në vitin 1977 ka përfunduar Studimet e Larta, Fakulteti Gjuhë – Letërsi në Universitetin e Tiranës me rezultate të shkëlqyera, një vit më vonë ka dhënë provimet plotësuese dhe ka kryer edhe Fakultetin e Gazetarisë. Në vitin 1987 ka ndjekur për dy vjet Studimet e Larta pas Universitare në specializimin për skenarist i filmit artistik dhe ekranit televiziv, ku është diplomuar po ashtu me sukses të shkëlqyeshëm. Në vitin 1995 ka kryer trajnim dymujor për gazetari televizive pranë TRT - Ankara, Turqi.
Edhe pse që student botoi librin e parë dhe dhjetëra cikle poetike në gazetat letrare të kohës si dhe shumë artikuj studimor dhe publicistikë, pushtetarët komunist të asaj kohe, nuk i dhanë mundësinë të punonte në ndonjë qendër të zhvilluar apo shkollë qyteti, por “e detyruan?!”në shtator të vitit 1977 të filloj punën si mësues në fshatin Ninësh të Mallakastrës gjer në qershor të vitit 1978.
Më pas Vasil Tabakun do ta gjejmë në këto detyra dhe funksione profesionale:
 • - l978 – 1986, drejtues në Pallatin e Kulturës Ballsh.
 • - 1986 – 1987, gazetar në gazetën “Drita”, organ i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë.
 • - 1987 – 1993, skenarist i filmit artistik në Kinostudion “Shqipëria e Re”, Tiranë.
 • -1992 – 1993, kryeredaktor i Revistës “Film” organ i Kinostudios dhe Film – Distribucion.
 • - 1993 – 1998, gazetar në Radio Televizionin Shtetëror (RTSH), Tiranë.
 • - 1998, hiqet nga TVSH për shkak të bindjeve të tija politike të djathta, mishëruar edhe në emisionet e tij televizive si dhe në shumë shkrime dhe analiza të botuara në shtypin e ditës si ”RD“, ”Tribuna Demokratike“, “Republika“, ”Drita“, “Albania“ etj.
 • - 1998 – 1999, gazetar në gazetën “Liria“, organ i shoqatës së ish të dënuarve politikë të Shqipërisë.
 • - 1999 - 2000, gazetar në Radio Kontakt, Tiranë.
 • - 2000 – 2001, gazetar në TV- ATN – 1, Tiranë.
 • - 2001 – 2002, kryeredaktor i gazetës „Tirana demokratike“ organ i PD Tiranë.
 • - 2002 – 2003, kryeredaktor i gazetës “Lajmëtari i Lirisë“ organ i shoqatës për integrim të ish të përndjekurve politikë.
 • - 2003 – 2004, kryeredaktor i TV – ATN - 1 dhe Reporter i Radios Ndërkombëtare „IRIB“, komentator politikë në “Radio Nacional”, bashkëpunëtor i gazetës “Bota Sot”në Zvicër etj.
 • - 2004 –2005, Vasil Tabaku mbetet i papunë.
 • - Që nga viti 2007, Vasil Tabaku punon gazetar në Agjencinë Telegrafike Shqiptare ATSH.

Vasil Tabaku, ka botuar rreth 5450 shkrime publicistike, analiza politike, sociale, shoqërore si dhe shkrime te veçanta studimore në fushën e letërsisë, folklorit dhe kritikës letrare, në këto organe: “Drita”, “Zëri i Rinisë”, në revistat: “Nëntori” e “Ylli”. Pas vitit 1991 ka botuar kryesisht në: “Rilindja Demokratike (RD)”, “Tribuna Demokratike”, ”Republika”, ”55”, ”Koha Jonë”, ”Liria”, “Ballkan”, “Sot”, ”Tema”, ”Metropol”, ”Lajmëtari i Lirisë”, ”Drita”, ”Shkodra”, ”Bota Sot” në Zvicër etj. Po ashtu Vasil Tabakun e gjemë me poezi e tregime nëpër gazeta e revista si: “Drita”, “Zëri i Rinise”, “Ylli”, “Nëntori” dhe më pas edhe në: “RD”, “Republika”, “Drita”, “Tema“ etj.
- Vasil Tabaku është autor i rreth dyzet e pesë dokumentarëve artistik televiziv në TVSH dhe ATN – 1. Ka realizuar me qindra emisione televizive dhe radiofonike në “TVSH”, “ATN – 1”, në “Radio Kontakt”, “Radio Nacional” dhe së fundi edhe në Radion Ndërkombëtare “IRIB”.Veprat:


 • 1. “Hyrja e Pranverës“, poezi, 1976.

  • 2. “Në të gjitha ditët“, poezi, 1981.
  • 3. “Me këngën time dhe jetën“, poezi, 1987.
  • 4. “Ndërrimi i epokave“, studime, 1988.
  • 5. “Bota në sytë e mi”, ese, 1990.
  • 6. „Klithmë drite“, poezi, 1998.
  • 7. “Vit i mbrapsht“, ese politike, l998.
  • 8. “Zgjim i dhimbjes“, ese dhe studime social – shoqërore, 1999.
  • 9. “Vështrim i ngrirë”, poezi dhe ese, 2000.
  • 10. “Shqipëria në udhëkryq, apo politika e kryqëzuar?”, studime dhe artikuj politikë, 2001.
  • 11. “Shkolla Iraniane dhe Shqipëria”, studime dhe intervista me akademikë dhe personalitete të shquara, 2005.
  • 12. “Monumentet e munguara të Demokracisë”, libër eseistiko – publicistikë, 2006.
  • 13. ”Baleti i drerit të plagosur“, roman, 2007.
  • 14. “SHKOLLA IRANIANE DHE SHQIPËRIA”, është përkthyer në gjuhën persishte, Teheran, 2004.


  ËSHTË PREZANTUAR:

  15. Hasan Hasani: “LEKSIKONI I SHKRIMTARËVE SHQIPTARË 1501 – 2001”, Prishtinë 2003.
  16. Ferdinan Laholli: “ANTOLOGJI E POEZISË MODERNE SHQIPE – ANTHELOGIE DER MODERNEN ALBANISCHEN LYRIK”, Holzminde/Germany, 2003.  TË  PUTH KOSOVA IME
   
  E dua Kosovën
  E dua
  dhimbjen e sajë prej guri
  E dua
  driten  prej ënderrash
  Ndërsa buron
  mbi shpresën tonë të përgjakur...
  Kosovë,
  ti dashuria dhe dhimbja ime
  praj ajri, drite dhe qiejesh,
  hedhur mbi supet e mi
  si balada zjarri .
  Kosovë
  ti dashuria
  dhimbja ime prej shiu
  dhe rrufeshë përveluese.
  Mbi malet e bardhë
  si aedë popullor.
   ku këga mbetet lart
  si një aureolë dielli
  Të puth Kosova ime
  Ti zemra ime.
  Dashuria ime.
  Dhimbja ime
  Malli im,
  Mëngjesi,
  mesdita
  dhe mbrëmja ime e fundit....
   
  Tirane   mars 2008
   

   

  Përtej vdekjes

   
  Kosova ime
  Unë pash 
  Si digjej fjala
  Zjarret të ngrinin në horizont
  Si diej  të ftohtë akulli
  Zërat e akullt ecin në rrugë
  Statujat e munguara
  midis njerëzve statuja.
  Bota
  Lexonte heshtjen
  Me zë të lart…
  Me buzëqeshjen ndër duar
  Kosova
  Me varret më të bukur se shtëpitë,
  Mermerit ngadale..
  Ju të vdekur të gjallë
  Për ku nxitoni?
  Përtej vdekjes
  Matan jetës
  Kush mund t!ju presë…?
  Nga vini ju të gjallëvdekur
  Me ecjen
   e thyer, me fjalën e vrarë
  Ju të vdekur të gjallë
  Mbështjellë me qefinin e heshtjes sonë?
   
  Prishtine  korrik, 2008
   
   
   

  Bashkëkohore

   
  Vështroj zogun
  si digjet i dehur
  në këngën e vet
  Ndër duar
  mbaj rruzujt përvëlues të lotëve…
  Kam fjetur
  në shtratin e dhimbjes
  mbi xhamat e thyer të heshtjes…
  KOSOVA për mua
  ende mbetet një fjalë e palexuar…
  Eshte ende e palexuar dhimbja fisnike
  Dhe  emrat e martireve te KOSOVËS
  Të palexuar janë
  Zërat e fëmijëve në  agun I lirisë
  Është ende i palexuar
  Zjarri i shpirtit te KOSOVËS…
     
  Janar  2009
   
   
   
   
  Baladë Kosovare
   
  Shpirti im
  n jë tufë zjarresh
  nëpër muzgun e trishtuar.
  Zog i vrarë
  regëtinë
  zemra e kafshuar…
  KOSOVË
  Kaprollja e bukur e BALLKANIT,
  për ty
  dhe tërë errësirsn tënde
  Kam në dorë
  një qiri të ndezur.
  Digjen gishtat e mi
  ndizen shpresat…
  Mbase ndrijnë ca çaste…
   
   
   
  Ajkuna vajton Omerin
     
  Shtator heshtjeje
  Kam ndalur
  Mbi bjehsket e KOSOVES …
  Mbi qerpikët  e gjatë
  Hëna
  Ka mbetur si krah pëllumbi  
  Ngatërruar nëpër degë…
   
  Poshtë degëve lëvizëse
  Bie shi…
  Me retë e zeza 
  Ka mbështjellë flokët e bukura,
  me një copë qiell
  Ajkuna  
  Fshin lotët  e derdhur për Omerin
   
  Vetëtimat
  Ka varur në qafë
  Me yjet si gurë të çmuar.
   
  Dhimbja
  Malet ka mbuluar tej e ndanë
  E sinqertë si dëbora
  E ftohtë si bryma…
     
  Gjakove , shtator 2009
  EPOSI SHQIPTAR

  Një Yllësi
  Në formim e sipër.
  Nebuloza e fjalëve
  Vërtitet midis telave te lahutës
  Në goditje madhështore
  Me emrat e Mujit e Halilit,
  Me vajin madhështor të Ajkunës
  Një qarje
  që rrëqeth planetët dhe njerëzit
  Me qumështin mitik të Zanave
  Dhe pluhurin qiellor
  Të kuajve të kreshnikëve...
  Bota
  ka shtangur
  Dëgjon këngët hyjnore
  Nga gurrat e zërave të aedëve popullor.
  Gjithçka
  është në vazhdim e sipër.
  Turravrapi i Kreshnikëve të Jutbinës
  Shkund Tokën.
  Krijimi i Botës
  nuk ka mbaruar ende,
  Ashtu dhe Eposi
  Punëtorët e këngës
  E latojnë,
  e gdhendin,
  e përsosin çdo ditë...

  Nga sqetullat e Bjeshkëve
  Si prej Brinjës së Adamit
  Dalin Kreshnikët e fundit...
  A mund të jenë të fundit?
  Trualli i Eposit
  Çdo shekull,
  lind Kreshnikët e vet.
  Një truall zjarresh
  dhe pasionesh të mëdha
  Me shpërthime ndërplanetare
  Në Yllsinë tonë
  Mbi krahët e zogjve
  Shtegtojnë drejt legjendave
  Emrat e djemve shqiptarë
  që mbajnë mbi supe
  Historinë dhe të vërtetat e mëdha...

  Tokë e Dardanisë
  Stuhitë
  të puthin fytyrën prej drite dhe bore
  Re të mëdha
  Shpalosin
  ëndrra si flamuj këngësh
  Mbi blunë drithëruese të qiellit...
  Kori i Zanave
  Pagëzon përjetësinë e djemve
  Ata
  janë bërthama e Kreshnikëve
  Agime polare të dashurive të pashpallura
  Energji kozmike
  Të ndrydhura
  Brenda hapit elegant te vajzave si trille bukurie
  Fytyrat e tyre
  Janë zemra e yjeve
  Me regëtima provokuese
  në largësi shekullore
  Vetëm në Epos,
  brenda Eposit
  Dhe njerëzit e trojeve epike të Shqipërisë
  Mund ti prekin
  Ti puthin
  Ti marrin ndër duar
  fytyrat e yjeve
  Kujdes
  Zjarri i tyre
  është ende në veprim të plotë

  Bota
  Vazhdon krijimin e mrekullive
  Gjithçka
  Është ende në fillimet e veta,
  edhe eposet...

  Keine Kommentare:

  Kommentar posten